Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre, Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tele1 Ana Haber’de İzmir’de meydana gelen büyük depremin ardından açıklamalarda bulundu.
“İzmir’de bir deprem bekleniyordu ama İzmir’de beklenen deprem sanıyorum bu deprem değil” diyen Görür, “Bu deprem Kuşadası Körfezi içerisinde meydana geldi. İzmir yarımadasını kesen çok sayıda kuzeydoğu güneydoğu yönlü canlı faylar var. İzmir’de beklenen deprem bu İzmir yarımadası üzerindeki kuzeyli faylar. Onların da genel olarak ürettikleri deprem 6’lar mertebesinde, en fazla 7 mertebesinde. bugün İzmir’i etkileyen depremler tarihi kayıtlarda incelendiğinde büyük çoğunluğunun 6’lar mertebesinde olduğu görülür” ifadelerini kullandı.
“Deprem oldu bitti düşüncesine girmemek gerek” diye vurgu yapan Naci Görür, “Bunun daha anlaşılırı bu olan deprem Seferihisar ve Tuzla faylarındaki olası depremselliği etkilemiş olabilir. Eğer stres değişimi fazlaysa depremselliği artırmış olabilir. Stres transferi azsa böyle bir şey söylemek mümkün değildir. Ben şuna inanıyorum ki hemen İzmir’in burnunun dibinde 6.9 gibi bir deprem olursa İzmir yarımadasını çok sık kesen canlı faylarda da bir hareket beklenmemesi olanaksız” dedi.
Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Zaman olarak diyemem. Kısa zamanda da uzun zamanda da olabilir. Ama muhakkak bu stres alanı değişimi buradaki faylar üzerinde de etkili olacaktır. O nedenle İzmir’e ait olan faylar yani bazılarını sayarsam batıdan doğuya doğru Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla faylarında daha özenli olunmalı. Bu deprem oldu bitti, İzmir’de deprem yok gibi bir rahatlamanın içerisine düşmemek gerekir”
Koronavirüs teşhisinde en etkili tetkik hangisi? Prof. Dr. Osman Erk yanıtlıyor
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy açıkladı Avcılar depremi yeni mi artçı mı?
Bebeklerde en sık görülen hastalıklar
Gebelik sürecinde nelere dikkat etmeli?
Pandemi Sürecinde ÖZEL RAMİ Hastanesinde Neler Yaşandı ?