Türkiye’de küresel ısınma, iklim değişikliği ve insan kaynaklı birçok etken nedeniyle su kaynakları her geçen gün azalmaya devam ediyor. Açıklanan son verilere göre, Türkiye''de son 60 yılda, Marmara Denizi''nin yüz ölçümünden daha büyük, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70''e yakın doğal göl kurudu.
Uzmanlar, Türkiye''de kuruyan ve kuruma sürecine giren göllerin büyük bölümünün, tatlı su özelliğindeki en büyük doğal tatlı su gölleri Akşehir, Beyşehir ve Eğirdir gölleri olduğuna vurgu yapıyorlar.
Bu uyarılardan biri de Bilim Akademisi Üyesi ünlü yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den geldi.
Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de son yıllarda artış gösteren göllerin kurulaşmasına dikkat çekerek uyardı.
Görür paylaşımlarında, “Arkadaşlar, göllerimiz kuruyor. Daha önce de yazmıştım. Kurumak göllerin kaderidir ama ömürlerini uzatmak bizim elimizdedir. Göller iki şekilde devre dışı kalır. Eğer suyunu beslenmesinden daha fazla kullanırsanız göl kurur. Buharlaşma beslenmeden fazla ise göl kurur. Göller...yağış, akarsu ve yeraltı suyu ile beslenir. Eğer bu kaynakları keser veya azaltırsanız göl kurur. Göllerin devre dışı kalmasında diğer bir etken de fazla malzeme birikimi ile de dolmasıdır. Eğer insan eliyle göllere malzeme döker, kanalizasyon bağlarsanız göller kurur. İklim değişimi zaten göllerin aleyhine çalışıyor. Beni üzen göl yerleşimleri ve insanlarımız. Onlar da bilinçsizce buna aracı oluyorlar. Acilen önlem alınmalı. Sevgiyle.” ifadelerini kullandı.