Üniversitelerde bölücü oyunları

Üniversitelerde bölücü oyunları

Üniversitelerde bölücü oyunları

Cevİz KabuĞu’nda Akdenİz Ünİversİtesİ’ndekİ olaylar deĞerlendİrİldİ

Bölücü grupların oyunu
Hulki Cevizoğlu’nun Kanaltürk Televizyonu’nda canlı olarak yayınlanan Ceviz Kabuğu programında bu hafta Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ile üniversitelerde yaşanan öğrenci olayları ve eğitim konusu masaya yatırıldı.

Geçen hafta Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanan ve “kız meselesinden” çıktığı ileri sürülen olayların ardındaki gerçeklerin arandığı Ceviz Kabuğu’nda, Türkiye genelindeki olaylar da ele alındı. A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, “Üniversitelerdeki ayrılıkçı marjinal grupların (PKK’lıların) özellikle son beş yılda güçlerini artırdıklarını ve baskı ile yıldırmaya yönelik hareketlerinin etkinleştiğini” söyledi. Ayrılıkçı grupların güçlerini vurup kırmaya ve yıldırmaya dayalı hareketlerle ortaya koyduklarını kaydeden Prof. Dr. Aras, bu grupların güvenlik güçlerini tehdit edecek, hatta dışarıda yakalayıp dövecek kadar ileri gittiklerini belirtti. Prof. Dr. Aras, üniversitelerin kendi imkânlarıyla bu olayları bastıracak gücünün olmadığını dile getirerek, “Bizim önlemlerimizi bir yolunu bulup aşıyorlar” dedi.

“PKK’lılar dağdan
inmiş şehri basmış”

Bölücü grupların üniversitelerdeki sessiz çoğunluğu da olaylara sokmaya çalıştığını belirten Aras, “Marjinal gruplar pervasızca hareket ediyor. Öğrenci olmayanları da olaylara sokuyorlar. Biz öğrencilerimizi itidale (ölçülü, ılımlı olmaya) davet ediyoruz. Siz olaylara karışmayın güvenlik güçleri halleder” diye konuştu. Türk Ordusu’nun Irak’ın kuzeyine yaptığı büyük kara harekatından 10 gün sonra, öğrenci kılığındaki birtakım kişilerin üniversitede “maske” takarak eylemler yaptığını belirten Rektör Aras, “Bunlar öğrenci olayı gibi gösteriliyordu ama tiplerine baktığınızda öğrencilikle ilgileri olmadığı anlaşılıyordu. Sanki ’PKK dağdan inmiş şehri basmış’gibi bir halleri vardı” dedi.
Prof. Nusret Aras, “Bölücü gruplar Türkiye’yi zayıflatmak için birbirinin taşeronluğunu yapıyor. Türkiye’yi zayıflatmaya çalışıyor” dedi.  Ceviz Kabuğu’nda hükümetin üniversitelerde yaşanan olaylara karşı kayıtsız kalması da eleştirildi.

AB uğruna bölücüler
destekleniyor

Prof. Dr. Nusret Aras, “Hiçbir ülke kendini yok edecek özgürlüğün serbestîsini vermez ama Türkiye’de AB’ye girmek uğruna bu yapıldı” dedi.  Aras, AB’nin Türkiye’yi 50-60 yıldır oyaladığını ve bugün de ’50 yıl sonra belki düşünürüz’ diyerek Türkiye’nin kapıda beklemesini sağladığını söyledi. Prof. Aras, “Türkiye bekledikçe çok şey kaybediyor. AB’de istemiyorsa söylemeli. Söylemiyorsa da biz anlamalı ve ulusal tavrımızı ortaya koymalıyız.”

Kıbrıs elden gidiyor tepki yok
Programa Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu da telefon bağlantısıyla katılarak, olayların ardındaki bölücü ve gerici unsurlara dikkat çekti. Emperyalizmin, etnik ve dini farklılıklarla beraber borçlandırma politikası ile planlarını uygulama amacında olduğunu söyleyen Prof. Hilmioğlu, “Avrupa bizi AB’ye alma konusunda samimi değil. Amaçları kapıda bekletirken bizi bölmek. Bunun için bölücüleri kışkırtıyorlar. İnsanları borçlandırıyorlar. Çalışmadan kazanılan, sadaka ekonomisine alışan bir toplum yaratıldı. İspanya’da bir terör olayında on milyon kişi sokaklara dökülür, Türkiye’de ise neredeyse Kıbrıs elden gidiyor tepki gösteren yok.”

Türk Bayrağını taşıtmıyorlar
 AÜ Rektörü Nusret Aras, Üniversitelerde Türk Bayrağı taşıyan öğrencilerin engellendiğini belirtirken, Cevizoğlu da Barosso’nun Anıtkabir’deki saygısız hareketlerine değindi.

“Kesinlikle kız meselesi değil”
Prof. Dr. Nusret Aras Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanan olayların bazı basın organlarında “kız meselesi” olarak yer almasını basının reyting kaygısı ile bağdaştırarak, “Kız meselesi daha sansasyonel geldiği için basın bunu yazmış olabilir. Çünkü basın reytingi önde tutuyor” dedi. Olayın bu derece basite indirgenmesini yanlış bulduğunu ifade eden Aras, “Olay kesinlikle kız meselesi değildir. Öyle olsaydı bu kadar insan karışmaz, üç beş kişi ile kapanırdı. Ayrıca olaylar sırasında kullanılan aletler de kız meselesi olmadığını gösteriyor. Burada birbirine karşı kin besleyen iki grup vardır” diye konuştu. Hulki Cevizoğlu da basına bu şekilde yansımasının gerçeği gizleyerek önlem alınmasını engellemek için yapılabileceğine dikkat çekerek olaya farlı bir yaklaşım getirdi.

Çömez’den ilginç iddia
AKP’den ihraç edilen eski Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez de canlı yayına katılarak ilginç açıklamalar yaptı. “Türkiye’de devlet kadrolarının akordu bozulmuştur” diyen Çömez, gençlerin önlerindeki yanlış rol modelleri nedeniyle sorun yaşadıklarını ileri sürdü. Turhan Çömez sorular üzerine, AKP’den ihraç edilmesi ile ilgili açıklamalar da yaptı. AKP tüzüğüne göre milletvekilliği düşen birinin parti üyeliğinin de düştüğünü kaydeden Çömez, “Trajikomik bir şekilde üyesi olmadığım bir partiden ihraç edildim” dedi. Ordu eski Milletvekili Hamit Taşçı’nın ihracının da aynı şekilde yapıldığını ve Yargıtay’ın Taşçı’ya, “Sen zaten parti üyesi değilsin” şeklinde karar sunduğunu söyleyen Turhan Çömez, bu durumu partinin içine düştüğü hezeyan olarak değerlendirdi.