Müşerref SEÇKİN / YENİÇAĞ
Taşeron kadroyla kamuya alınan işçilerden, üniversite mezunu olanlar; hükümete, "sözünüzü tutun" diye seslendi. Aralarında mühendis, psikolog, veteriner gibi uzmanlık isteyen alanlardan mezun olanların da bulunduğu bu topluluk, liyakata dayalı bir kariyer sistemine dahil olmak istiyor. CHP İzmir milletvekili Murat Bakan, hükümete seslenerek, "Kamu kurumlarında, belediyelerde, KİT'lerde sürekli işçi statüsünde çalışan üniversite mezunu işçiler, yasal düzenlemeyle diplomalarına, meslekî bilgi ve becerilerine uygun statüde çalışmak istiyor." ifadelerini kullandı.
CHP'li Murat Bakan, şunları söyledi:
"Karayolları Bölge Müdürlüğü'nde taşeron firmaya bağlı elektrik mühendisi olarak çalışırken, sürekli işçi kadrosuna geçirildi. Söylenen, herkes önce düz işçi pozisyona alınacak, ardından pozisyonu geri verilecekti. Sonradan öğrendi ki, elektrik mühendisliği diye bir pozisyon yok, şimdi elektrik ustası olarak, önceki maaşından çok düşük bir ücretle çalışıyor. Bu durumdaki üniversite mezunu işçiler, yasal düzenlemeyle diplomalarına, meslekî bilgi ve becerilerine uygun statüde çalışmak istiyor, yani adalet ve liyakat bekliyorlar. Talepleri talebimizdir, hükümeti göreve davet ediyoruz."
Üniversiteli İşçiler platformu İzmir şube temsilcisi Şebnem Sultan Yılbaş da, YENİÇAĞ'a açıklamada bulunurken, "üniversite ve yüksek lisans mezunu olmamıza ve Devlet memurlarıyla aynı işi yapmamıza rağmen, statümüz farklı. Görevde yükselme, âmir ve müdür olma şansımız yok. Bu eşitsizlik, hem iş verimini, hem de iş barışını etkiliyor. Bizim talebimiz, kamu maliyesine de ilâve yük getirmiyor" dedi. Sayılarının 100 bine ulaştığını söyleyen Şebnem Sultan Yılbaş, en kısa sürede çözüm beklediklerini kaydetti.