ShiftDelete''den alınan bilgilere göre, Gökbilimciler uzay şirketlerinin büyük çaplı projelerini endişe ile takip ediyor. Özellikle takımyıldızı halinde gönderilen uyduların gökyüzünü teknoloji çöplüğüne dönüştürdüğünü düşünen gökbilimciler, harekete geçti. Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), konuyu derinlemesine incelemek ve koordine etmek için Karanlığın ve Sessiz Gökyüzünün Uydu Takımyıldızı Girişiminden Korunması Ulusal Merkezi oluşumunu başlattı.
Oluşumun temel fikri, problem üzerinde birlikte çalışmak için farklı coğrafi bölgelerden astronomları ve uydu operatörlerini bir araya getirmek için zemin hazırlamak. Uzayda oluşan uydu çöplerinin birçok olumsuz etkileri bulunuyor. Bunların içinde, büyük ölçüde metalden yapılmış olmaları güneş ışığını yansıtmaları, aktif halde çalışan diğer uyduları engellemesi gibi birçok olumsuz etken sayılabilir. Konuya ilişkin Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), çoğunlukla düşük Dünya yörüngelerinde artan sayıda fırlatılan ve planlanan uydu takımyıldızlarından derin endişe duyuyor. IAU, yalnızca parçası olduğumuz evren hakkındaki anlayışımızı geliştirmek için değil, aynı zamanda tüm insanlığın kültürel mirası ve gece vahşi yaşamının korunması için de gerekli olan karanlık ve radyo sessizliğinde bir gökyüzü ilkesini benimsiyor.
Uluslararası Astronomi Birliği, yeni nesil uydu ağlarının bir gün astronomik gözlemlere olumsuz müdahale edeceğini ve Dünya’ya yakın asteroitler de dahil olmak üzere bilimsel gözlemleri de bozabileceklerini düşünüyor. Özellikle SpaceX’in gezegendeki tüm Dünya’ya yüksek hızlı geniş bant sağlamak için tasarladığı Starlink projesi bu konunun en büyük örnekleri arasında gösteriliyor.