CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP MYK sürerken gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye'ye daha önce hiç bu kadar para girişi yaşanmadığını söyleyen Faik Öztrak, "Cumhuriyet tarihinde ülkeye ne olduğu belli olmayan bu boyutta para girişi hiç yaşanmamıştı. Bu Saray'ın büyük bir para yıkama makinesi haline geldiğini gösteriyor. Ne yıkaması bu! Kara para mı, uyuşturucu mu, kaçak sigara mı?" dedi.
CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın açıklamalarından satır başları:
3 emekçimizin de bir an önce kurtarılmalarını diliyoruz.
Bugün ve geçtiğimiz hafta ekonomide çok önemli veriler açıklandı. Bu sabah konut satış istatistikleri açıklandı. Yüzde 25 bir düşüş var. Vatandaşın satın alma gücü, ekonomideki güven tabi ki etkiliyor. Aralık ayına ait sanayi üretimi ve ödemeler dengesi ile 2018'in son üç aylık işsizlik rakamları da önemli ipuçları veriyor.
"2009 KRİZİNDEN BU YANA EN YÜKSEK ARTIŞ"
Sanayideki daralma beklenen büyüme rakamlarının da gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. Resmi rakamlarla işsizlik 12,3 olmuş. İşsiz sayısı da 7 buçuk milyonu buluyor.
Bu artışlar 2009 krizinden bu yana gözlenen en yüksek artışlar.
Bu rakamlar da makyajlı. Demografik trendlerle oynanmak suretiyle işsizlik gizlenmiş. Bu konu hakkında bir araştırma önergesi vereceğiz.
"İŞİN EN KÖTÜSÜ HENÜZ YAŞANMADI"
İşin en kötüsünün henüz yaşanmadığını görüyoruz. Zonguldak'ta, Tokat'ta sokaklara taşan iş başvuru kuyruklarına baktığımızda bugün Rize'de yerel basına yansıyan bir haber var. 10 kişilik iş için 12 bin kişi sıraya girdi.
Her rakamın ardında ciddi hayat dramları var. Atanamadığı için canına kıyan gençler, evladına pantalon alamadığı için intihar eden babalar, hayatlarına son veren iş insanları...
Başarı ekilen tarlalalarla, üreten fabrikalarla, çalışan, kazanan yurttaşlarla ölçülüyor. İktidara bakarsanız herşey güllük gülistanlık. Tarlalar boş, mutfaklarda yangın var, bunlar cari açık üzerinden başarı hikayesi yazmaya kalkıyor.
"BORCU ÇEVİREMEYİNCE EKONOMİ DURDU"
Ne yaptı iktidar da cari açık düştü. Ne oldu borcu çeviremeyince ekonomi durdu, ithalat da durdu. Bu nedenle Cari işlemler açığı düştü. Cari açıktaki azalma bu millete ciddi bir maliyeti olacak. Pahalılık, işsizlik aileleri kasıp kavuruyor. Herkes evinin tapusunu, arabasının ruhsatını bankaya kaptırma korkusu ile yaşıyor.
2018'de düşen cari açığı da normal yollardan finanse edememişiz. Borç bulamamışız, ödeyememişiz. 10 milyar Merkez Bankası'nın kasasından harcamışız. Bir de kaynağı belli olmayan para girişi yaşanmış. Bu paranın ne kadar geleceği belli değil. Damadın açıklamalarına rağmen dış piyasada bir güven yaratılamıyor.
CUMHURİYET TARİHİNDE BU BOYUTTA PARA GİRİŞİ HİÇ YAŞANMAMIŞTI
Cumhuriyet tarihinde ülkeye ne olduğu belli olmayan bu boyutta para girişi hiç yaşanmamıştı. Bu Saray'ın büyük bir para yıkama makinesi haline geldiğini gösteriyor. Ne yıkaması bu! Kara para mı, uyuşturucu mu, kaçak sigara mı?
"DAMAT, BÜTÇE OKUMASI BİLMİYOR"
Millet kan ağlıyor, damat çıkmış bütçenin 5 milyar fazla verdiğini müjdeliyor. İş bilmezliğin, göz boyamanın bu kadarı fazla. Bütçe rakamlarını okumasını bakan damat bilmiyor.
Siz Nisan'da ödenmesi gereken Merkez Bankası karını tutacaksınız Ocak'ta koyacaksınız, 34 milyar nedeniyle fazla verdik diyeceksiniz.
Türkiye'nin önümüzdeki 3 ayda izleyeceği bu boyutta bir seçim harcaması politikası bu ülkenin çok büyük zorluklara girmesine neden olacak. Nisan ayında bu para gelmeyecek o zaman ne olacak. Erken tahsil edilen parayı çıkarın geçen yıl 1,7 milyar fazla veren bütçe bu yıl 28 milyar eksik veriyor.
Sorunların üzerini örtmek için makyajlama yapıyorlar. Bunlar için önemli olan bir tek şey var 31 Mart'a kadar zarfı düzgün göstermek. İşin içine, temel nedenlere hiç bakmıyorlar.
MARKETLERE TEHDİT TELEFONLARI AÇILIYOR
Bu sorunları örtmek için marketlere tehdit telefonları açılıyor, baskı ile fiyat düşürülüyor. Bankalar lisans iptalleri ile tehdit ediliyor. Miras hukuku yok sayılıyor. Siyasi iktidar ekonomide de otoriterleşiyor.
"2001 KRİZİNDE KUYRUK OLMADI"
Bunun sonu ampul, yağ, deterjan kuyruklarının gelmesi olur. 2001 yılında Türkiye tarihinin en ağır krizlerini yaşadı ama 2001 yılında meyve sebze tezgahlarının önünde kuyruk olmadı. Buna cevap versinler...
TÜİK en son açıkladıkları üretici fiyat endeksi yüzde .. artmış, fiyatlar ne kadar artmış yüzde 6. demek ki tarlalardaki fiyat sofradan daha hızlı artmış.
Telefonla tehdit edilen marketlerde sebze meyve satış fiyatları alış fiyatının altında bunu etiketlere baktığınızda görüyorsunuz. Bunu sürdürmek mümkün değil, sadece marketleri değil üreticiyi de iflas ettiririz. Üretim maliyetini düşürmezseniz bu ateş sönmez.
Bu tanzim satış konusunda Dışişleri Bakanı en mantıklı açıklamayı yaptı. Gübrede, mazotta tanzim yapılabilir dedi. Ancak bu da tek başına yetmez, çiftçinin kara gün dostu olan TMO, yeniden rol almalıdır. Kooperatifler yeniden ayağa kaldırılmalıdır. En önemlisi de çiftçiye ödenmesi gereken destekler ödenmelidir.
BERAT ALBAYRAK VE MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NUN YERİNİ DEĞİŞTİR ÖNERİSİ
Bu arada Saray'daki kibir abidesine bir tavsiyemiz var, 31 Mart'tan sonra yapmak zorunda kalacağı kabine değişikliğinde Dışişleri Bakanı ile Tarım Bakanı'nın yerini değiştirsin.
Ekonomide Saray'ın bir tek önceliği var dövizi 31 Mart'a kadar kontrolde tutmak.
Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda bir indirim daha yaptı. Bu sayede bankaların kredi vermeleri kolaylaştırılıyor. Yani faizleri düşürmeden ucuz kredi vermenin yolları aranıyor.