Uzmanlar zengin biyoçeşitliliğe sahip bölgenin şu anda kadar yüzde 12’sinin yandığını belirterek, bu alanda yaşayan canlıları kurtarmak için gönüllerinin zamanla kıran kırana bir mücadele halinde olduğunu açıkladı. Öte yandan şu ana kadar bölgedeki binlerce canlının ölmüş olabileceğinden endişe ediliyor.
Brezilya'nın tropik Pantanal sulak alanlarında bu yıl şimdiye kadar 15 binden fazla yangın çıktı ve bu yangınlar vahşi yaşamda büyük bir yıkıma neden oldu. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (Inpe) tarafından toplanan verilere göre, 2019'un aynı dönemine gör bu yıl yangınlar üç katına çıktı.
ALEVLER 30 METREYE ULAŞTI
Inpe tarafından yayınlanan uydu haritasında alevlerin 30 metre yüksekliğe ulaştığı görülüyor.
Bununla birlikte dünyanın en büyük tropik sulak alanına sahip olan Pantanal, dünyanın en çok zengin biyoloçeşitliliğe bölgerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak, Brezilya Ulusal Orman Yangınlarını Önleme Merkezi’ne göre şu ana kadar Pantanal'ın 2,9 milyon hektarı kül oldu. Bu da bölgenin yaklaşık yüzde 12’sinin yok olduğu anlamına geliyor.
Öte yandan yangınlar nedeniyle, Brezilya’nın Mato Grosso do Sul ve Mato Grosso eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. Çevre Bakanı Ricardo Salles, Devlet Başkanı Jair Bolsanoro’nun Pantana’daki ve Amozonlar’daki yangınların abartıldığını dair açıklamasına rağmen, yangınların "devasa boyutlara" ulaştığı uyarısını yaptı.
Pantanal havzası dünyanın en büyük jaguarlar popülasyonuna, piranhalara, kapuçin maymunlarına, yeşil anakondalara,yeleli kurtlara, jaburilere, mavi sümbüllere ve kapibaralara ek olarak 4 bin 500 bölgeye özgü hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki canlı popülasyonu yüzbinlerle ifade ediliyor.
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR YANIYOR
Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) Pantanal'daki türlerin 36'sının nesli tükenme tehlikesinde bulunuyor. Fotoğrafta nesli tükenmekte olan bir kaymanın yangın nedeniyle hayatını kaybettiği görülüyor.
Brezilya'da tropikal Pantanal sulak alanları temmuzdan bu yana yanıyor ve uzmanlar kaçamayan hayvanlar için endişe duyduklarını söylüyor.
Yerel yetkililer, yangınlar nedeniyle kaç hayvanın öldüğünü hesaplamanın imkansız olduğunu ancak binlerce hayvanın ölmüş olabileceğini açıkladı.
SON 47 YILDAKİ EN ŞİDDETLİ KURAKLIK
Güçlü rüzgarlar ve 40 dereceyi aşan sıcaklıkların yanı sıra 47 yıl sonra en kötü kuraklığın etkili olduğu bölgede, jaguarların ve diğer hayvanların alevlere teslim olmadan kurtarılması için itfaiye ekipleri, askerler ve gönüllüler mücadele veriyor.
200 JAGUAR YANGINLARDA ÖLDÜ
Uluslararası vahşi kedi koruma örgütü Panthera, geçen hafta yaptığı açıklamada, Pantanal'da yangınlar nedeniyle 200 kadar jaguarın öldüğünü, yaralandığını veya yerlerinden olduğunu açıklamıştı.
YANGINLAR KASITLI OLARAK ÇIKARILIYOR
Dünyanın en değerli havzalarının yok edilmesini küçümseyen ve korunan toprakların madencilik ve tarıma açılması çağrısında bulunan aşırı sağcı Başkan Jair Bolsonaro'ya ise uluslararası toplum tarafından gösterilen tepkiler büyüyor. Uzmanlar, kurak mevsimin dşında çoğu yangının kasıtlı olarak, genellikle çiftçiler ve define arayıcıları tarafından araziyi temizlemek için çıkarıldığını belirtiyor.