VOA Türkçe''nin haberine göre; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 1 Nisan’da İstanbul’daki açıklamasında, bu öğrencilerin 11-15 Nisan tarihlerinde yatay geçiş için gerekli belgelerle ilgili yükseköğretim kurumlarına başvuru yapabileceğini bildirdi. Ancak Özvar, yatay geçiş başvurularında üniversiteye giriş sınavında başarı koşulu aranacağını veya dünya sıralamasında ilk 400’de yer alan bir üniversiteden sınavsız geçişin kabul edileceğini duyurdu.
Bu şartlar itibariyle Ukrayna’da Harkiv Karazin Üniversitesi dışındaki üniversitelerde eğitim alan Türk öğrenciler açısından sınavsız yatay geçiş imkanı tanınmayacağı ortaya çıktı. Ukrayna’daki üniversitesi dünya sıralamasında ilk 400’de yer almayan ya da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) başarı puanı olmayan öğrencilere ise, sadece iki dönem (1 eğitim yılı) ile sınırlı olmak üzere Türkiye’deki üniversitelerde “özel öğrenci” statüsünde eğitim hakkı sağlandı. Dolayısıyla üniversite eğitiminde son sınıfta olmayan Ukrayna’dan tahliye edilmiş öğrenciler, iki dönem Türkiye’de kaldıktan sonra diploma alabilmek için yeniden Ukrayna’ya dönmek durumunda kalacak.
Ukrayna’nın uğradığı yıkım nedeniyle savaş sona erse dahi bir yıl sonrasında geri dönmek istemediklerini belirten öğrenciler ise, bugün YÖK’ün konuyu yeniden değerlendirmesi ve devletin kendilerini mağdur etmemesi çağrısıyla Ankara’daydı. Başkentte YÖK binası önünde basın açıklaması yapabilmek için gerekli valilik izni sürecinde seslerini duyurmakta geç kalacakları gerekçesiyle öğrenciler, Dışişleri Bakanlığı’nın komşusu konumundaki Demokrat Parti’nin bahçesinde buluştu. Demokrat Parti’yle bağlantılı olmadıklarını sadece parti yönetimince kendilerine yardımcı olunduğunu vurgulayan öğrenciler, VOA Türkçe’ye, YÖK’e topluca dilekçe sunacaklarını ve Ukrayna’ya geri dönmek istemediklerini aktardı. Öğrenciler, Türkiye’de üniversite eğitimlerini tamamlamak istediklerini anlatarak, kendilerine “diploma hakkı” tanınmasını istedi.
“Ukrayna’da eğitim alacağımız yer kalmadı”
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan öğrencilerden Sumi Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Ayşe Beril Argun, “13 gün boyunca Ukrayna’da sınırda kaldım. Bu süre içinde yemek, su, temel ihtiyaçlarımızın hiçbirini karşılayamadık. Ukrayna’da çok zorlu bir süreç geçirdik, bombalar, savaş uçakları… bir sürü olay yaşadık. Ayrıca sığınaklarda geçirdiğimiz birçok gece oldu. Ukrayna’nın meşhur soğuğunda sığınaklarda kaldığımız oldu ki zaten hastalıkları olan bir insanım ben. Sığınaklar zannettiğimiz gibi değildi zaten. Dört duvar, ve bu duvarlar toz içerisindeydi. Biz 13. gün sonunda Sumi kentinde Çernivski bölgesine doğru yola çıktık. Oradan Romanya ve Bulgaristan’dan tahliye olduk, tahliye sürecimiz yaklaşık dört gündü. Burada ise temel hakkımız olan eğitim hakkımızı talep ediyoruz. Burada eğitim almak istiyoruz çünkü Ukrayna’da dönüp eğitim alabileceğimiz bir yer yok kesinlikle” dedi. Odessa Devlet Tıp Üniversitesi öğrencisi Atıf Taşdemir de, “Biz Ukrayna’dan şu anda 4 bin öğrenciyi temsil ediyoruz. Ukrayna’dan savaş sebebiyle geldik. Hakkımız olan yatay geçiş için buradayız. Bize sunulan özel öğrenciliği kabul etmiyoruz çünkü biz özel öğrencilikle iki dönem sonrasında Ukrayna’ya yeniden savaşın olduğu, cesetlerin arasından geçtiğimiz sokaklara geri yollanmak isteniyoruz. Bu yüzden isteğimiz T.C. vatandaşı olarak Türkiye’mizde eğitimize devam etmek. Şu anda 45 gündür eğitimden mahrumuz ve bu bizi çok geriye atıyor. Biz kendimizi iyi yetiştirmiş en az üç dil bilen öğrencileriz. O yüzden doğan hakkımızı verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Öğrenciler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik mesajlar verdiklerini gözlemlenen öğrencilerden Kiev Taras Şevçenko Üniversitesi Eczacılık Bölümü öğrencisi Talha Öz, “Ukrayna’dan gelen öğrenciler olarak Türkiye’de eğitimimize devam etmek istiyoruz çünkü malum mücbir bir sebepten dolayı zor durumdayız. Şu an savaş bitse bile iki yıl boyunca buraya gidilmeyeceğini söylüyorlar. O yüzden yetkililerden doğru bir çözüm bekliyoruz. Umarım destek çıkarlar. Cumhurbaşkanımızdan ve diğer devlet yetkililerimizden destek bekliyoruz” çağrısını yaptı. Odessa Ulusal Denizcilik Üniversitesi öğrencisi Salih Zeki Peçe de, “Tahliye sürecinde çok büyük zorluklar atlattık. Orada üniversitemizi, arkadaşlarımızı dostlarımızı bırakıp buraya geldik. Ülkemize bu bağlamda teşekkürü bir borç biliriz. Ülkemize güvenerek döndük. Fakat döndükten sonra YÖK Başkanı’nın açıklamaları bizim için çözüm üreten açıklamalar değildi. Bir nevi kendi ülkemizde misafir yaparak eğitimimiz yarıda kaldı. Yaklaşık bir buçuk aydır burada gördüğünüz öğrenciler hiçbir eğitim alamıyor. Savaş mağduru bir ülkeden savaş mağduru bir üniversiteden savaş mağduru profesörlerden eğitim almamız beklenemez. O psikolojideki bir okuldan eğitim almamız beklenemez. Bu bağlamda ülkemizden Cumhurbaşkanımızdan ve Sayın Erol Özvar’dan yardımlarını talep ediyoruz” sözleriyle çağrıda bulundu.
“Evleri, okulları yıkıldı, şoktayız”
Öğrenci velisi Elif Kılıç ise, “Biz çocuklarımızı oraya YÖK’ün tanıdığı okullara gönderdik ona güvenerek gönderdik. Ama savaş çıktı keşke çıkmasaydı. Çocuklarımız kaçtı, montlarını alıp geldiler. Yatay geçiş için YÖK kırk küsur gün bekletti ve umduğumuz haberi vermedi, bize. Üzüldük. Oraya giden çocuklar seçilmiş çocuklar. Okuyan çocuğun önüne durulmaz. YÖK Başkanı, ‘Yatay geçiş yok bunlar misafir özel öğrenci’ dedi. Evleri, okulları yıkıldı bunu nasıl böyle düşünebiliyorlar inanın şoktayım. Çocuklarımızın hayallerini lütfen ellerinden almasınlar” tepkisini paylaştı.
Bir başka öğrenci velisi Hatice Başaran da, Ankara’ya çocukları için hak aramaya geldiklerini belirterek, “Çocuklarımızın yaşadıkları alanlarda evleri bombalandı yaşam alanları kalmadı. Biz bu çocukları iki dönem sonra ne yaşayacaklarını bilmiyoruz. Halk silahlandığı için can güvenlikleri yok. Biz sayın YÖK başkanımızdan bizlere destek olmasını 4 bin pırlanta gibi öğrencimize destek olmasını bekliyoruz. Bazı söylentiler var, sınavlarına girdi bu çocuklar, bazıları çok iyi dereceler yaptı. Savaş çıktı. Bu çocukların hiç biri ‘Türkiye’ye geri dönelim’ diye gitmedi. Denklik sınavına onu göze alarak gittiler. Sorun buysa yardım bekliyoruz” ifadesini kullandı.