Ticaret Bakanlığı'nın, Kar Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak 5 Ocak'ta yürürlüğe girdi.
T24'te yer alan habere göre, yapılan değişikliğe göre, sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan şirketler, kesinleşmemiş hesap dönemi sonu finansal tablolarda yer alan kar üzerinden, ilgili hesap döneminin bitiminden itibaren bir ay içinde yapılacak genel kurullarında alınacak karara göre kar payı avansı dağıtabilecek. Bu durumda ödenecek söz konusu avans, hesap dönemi sonu karından ilgili madde kapsamında indirimler yapılmak suretiyle hesaplanan tutarın yüzde 90'ını geçemeyecek.
Düzenleme, bazı ekonomistler tarafından 'yerel seçimler öncesi kamuya kaynak artırımı’ olarak yorumlandı. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Türk Hava Yolları (THY), Ziraat Bankası gibi kamu şirketlerinin kârlarını 31 Mart'taki yerel seçimler öncesinde Hazine'ye aktarılabilmesini sağlayan düzenlemeyle ilgili “Kamunun tüm potansiyel nakit kaynakları seçim için seferber edilmiş” yorumu yaptı.
Merkez Bankası, perşembe günü yaptığı açıklamayla her yıl nisan ayında yapılan genel kurulun erkene alındığını ve 18 Ocak 2019 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul'a gidileceğini duyurmuştu.
"BÜTÜN DERT PARAYI SEÇİMDEN ÖNCE KASAYA KOYMAK"
Merkez Bankası'nın 2001 krizinde olduğu gibi, 'kur krizi'nin yaşandığı geçen yılda da kârının yüksek olduğuna dikkat çeken Barış Soydan, T24'e yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası 35 milyar lira kar etti bu yıl. Durup dururken devletin kasasına 5 milyar dolar girecek. Bütün dert bu parayı seçimden önce kasasına koymak, borçlanmamak, faizin yükselmemesi, TL’nin değerinin yukarı çıkması..." diye konuştu.