Uçak yolculuğunda kalkışlarda ve inişlerde ”Cep telefonlarınızı ve tüm elektronik cihazlarınızı lütfen kapatın” şeklinde anons yapıldığı bilinen bir gerçektir. Uçak kalkış yaptıktan ve belirli bir irtifaya ulaştıktan sonra ise cep telefonu gibi elektromanyetik dalgalarla iletişim kuran cihazların uçak moduna alınarak uçuş boyunca kullanılmasına izin verildiği görülmüştür.
Bunun dışında uçak modu özelliğine sahip olmayan cep telefonları gibi elektronik cihazların ise uçuş boyunca kapalı tutulması gerektiği söylenir. Peki bu durumun temel sebebi nedir? Telefonlar uçağa nasıl bir zarar verebilir?
ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Federal Havacılık İdaresi (FAA), cep telefonu gibi elektromanyetik dalgalarla iletişim sağlayan elektronik cihazların kullanımını uçaklarda bulunan navigasyon ve iletişim sistemlerine doğrudan etkisi olduğunu söyledi. Bu sebeple de telefon kullanımı uçaklarda uzun zaman önce yasaklandı. Bu karar, 2013 yılında bir nebze olsun yumuşadı. Uçağın belirli bir irtifaya ulaşmasının ardından söz konusu cihazların uçak modu ile kullanılmasına izin verildi.
Uçak modu, cep telefonlarının dışarıya sinyal vermesini engelleyerek Bluetooth ve mobil servis gibi bağlantı özelliklerini devre dışı bırakmaya yarıyor. Fakat bu cihazların yine de kalkış ve iniş sırasında tamamen kapatılması gerekiyor.
Yolculuk sırasında uçak modu olmadan telefon kullanmak, sanılanın aksine uçağın motorlarının durmasına, düşmesine ya da patlamasına neden olmaz. Ancak görüş mesafesinin büyük ölçüde azaldığı sisli bir havada sadece navigasyon sistemini baz alarak giden bir uçak için ciddi bir tehlike oluşturabilir. Bu nedenle uçuş öncesinde, sırasında ve sonrasında herhangi bir riske girmeden kabin ekibinin uyarılarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmek gerekmektedir.