2020 yılında her alanda etkisi hissedilen pandemi nedeniyle pek çok bilimsel çalışma da ertelenmek ya da durdurulmak zorunda kalmıştı. 2021 yılında ise bilim insanlarının daha hırslı hedefleri olduğunu görüyoruz.
2021 BİLİM YILI
NASA'dan Bilim Görevleri Direktörü Thomas Zurbuchen, "Daha önce çok nadir gördüğümüz şekilde" 2021'in bir bilim yılı olacağını söylüyor. Bu yıl yapılacak çalışmalar, uzayı ve evreni daha iyi anlamamız için önemli adımlar olacak.
KIZIL GEZEGENE DAİR YENİ KEŞİFLER
2020 yılında Mars'a yönelik farklı görevler başlatılmıştı. 2021 yılı da muhtemelen kızıl gezene dair yeni keşiflerin yapıldığı bir yıl olacak. Çin'in Tianwen-1, BAE'nin Hope aracı ve NASA'nın Perseverance yüzey aracı bu yıl Mars'ta olacak. Üç aracın da Şubat ayında Mars'a ulaşması bekleniyor. UZAY GÖZLEMEVİ
Uzun zamandır beklenen James Webb Uzay Teleskobu, NASA'nın bir sonraki büyük uzay gözlemevi olarak hizmet verecek. 31 Ekim 2021'de kullanılmaya başlanacak olan araç, pandemi ve teknik sorunlar nedeniyle bir yıl beklemiş olacak. Bu araç sayesinde Güneş Sistemi'ni daha iyi anlayabilecek ve yeni ötegezegenler bulabileceğiz.
GÖRÜNTÜLER BU YIL GELECEK
Vera C. Rubin Gözlemevi de bu yıl bize ilk çektiği görüntüleri ulaştıracak. Merkezi Şili'de bulunacak olan Vera C. Rubin, bir SUV araç boyutlarındaki dijital kamerası ile birkaç günde bir bütün güney yarıkürenin gökyüzünü resmedebilecek. En büyük dijital kamera olan bu cihaz, 22 kilometreden bir golf topunu görüntüleyebiliyor ve 3200 megapiksellik fotoğraflar çekebiliyor. Tesisin tam olarak faaliyete geçmesi 2023'ü bulacak olsa da bu yıl ilk görüntüler gelecek.
WEBTEKNO