Tuz gölü’nün haritalar ve günümüz uydu fotoğraflarıyla yapılan çalışmalar sonucunda, 90 yılda yaklaşık yüzde 85 küçüldüğü tespit edildi. Aksaray Üniversitesi Jeodezi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semih Ekercin, “Osmanlıca hazırlanmış olan 1915 yılına ait tarihi askeri haritaları incelediğimizde Tuz Gölü’nün su yüzey alanının yaklaşık 2164 kilometrekare olduğunu tespit ettim” dedi.
Kaçak kuyular da etkiledi
Ekercin, “Uydu görüntüleri üzerinden yaptığım çalışmada ise Tuz Gölü’nün su yüzey alanının 1987 yılında 926 kilometrekareye, 2005 yılında da 326 kilometrekareye düştüğünü belirledim. Tuz Gölü’nün küçülmesinde göle ulaşan kaynaklar üzerinde baraj inşa edilmesi, 1990’lı yıllardan itibaren kaçak kuyuların açılması ve son yıllardaki iklim değişikliğinin etkili olduğu görülüyor” dedi. Barajların inşasından sonra gölde çekilme başladığını ancak 1990’lı yıllara kadar göldeki çekilmenin çok fazla fark edilmediğini dile getiren Ekercin, “Bu yıldan sonra kaçak kuyular Eşmekaya Sazlığı’nın ve Tuz Gölü’nün sonunu hazırladı” diye konuştu.
Baraj inşası kurumayı artıracak
Gölü besleyen tek kaynak olan Şereflikoçhisar’daki Peçeneközü Deresi üzerinde de baraj inşası yapılırsa ve bugünkü şartların devam etmesi durumunda 2015 yılında Tuz Gölü tamamen kurumuş olacak.