TÜSİAD'dan patronlara 2013 uyarısı

TÜSİAD'dan patronlara 2013 uyarısı

TÜSİAD'dan patronlara 2013 uyarısı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, dünya ekonomisinde 2013’ün, 2012’den daha zayıf bir görünüm gösterdiğine işaret ederek, TÜSİAD üyelerine, “Büyüme reflekslerini kaybetmeden, bu sıcak dış ve iç politika ortamında 2013’e tedbirli olarak hazırlanın” tavsiyesinde bulundu. Yücaoğlu, Sabancı Center’da düzenlenen Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi’nin (YİK) açılışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinde büyüme hızlarının düştüğünü, bu ortamda 2013’ün, 2012’den daha zayıf bir görünüm gösterdiğini söyledi. Türkiye’de ise büyümenin yüzde 4’ün altında kalabileceği söylemlerinin dile getirilmeye başlandığına işaret eden Yücaoğlu, “Düşen büyüme nedeniyle, kamu gelirlerinin azalacağı bu dönemde, kamu harcamalarına dikkat edilmesi ve cari açığın kalıcı bir şekilde düşürülebilmesi için yapısal tedbirler alınmasına devam etmemiz gerekiyor” dedi.


Euro Bölgesi tehlikeli
Yücaoğlu, Eylül ayı ile birlikte uluslararası piyasaların gündeme ilk sırada bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti: “ABD ve AB merkez bankalarının açıklamaları piyasayı sakinleştirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın avro için attığı bu adımın Euro Bölgesi’ndeki ekonomik sorunlara kalıcı bir çözüm olmadığına dikkat çekmek istiyorum. Euro şimdilik kurtarılmış da olsa kamu ve özel sektörde birikmiş AB borç seviyesi,
AB’nin büyümesini engelleyecek. ABD’de ise beklenen büyüme sağlanamıyor. Batı dünyası ekonomik krizden bütünüyle çıkarak, anlamlı bir büyümeye daha 2-3 yıl yön veremeyecek. 2013, 2012’den daha zayıf görülüyor. Gelişmekte olan ülkelerde de durum farlı değil. Türkiye’de son 9 aydır beklenen gelişmeler gerçekleşmiş vaziyette. 2011’in ilk 6 ayında yüzde 11 büyüyen Türkiye, 2012’de yüzde 3,1 büyüdü. ”


Turizm gelirleri  düşüyor
TÜSİAD YİK Başkanı Yücaoğlu, bu yıl uzun süredir ilk defa turizm gelirlerinde de düşüş beklendiğini ifade eden Yücaoğlu, “Türkiye’nin dış politika ortamı da bölgedeki ihracat potansiyelini yaralamış durumda bulunuyor. Dünya Ekonomik Forumu rekabet gücü araştırmasında, Türkiye’yi 16 basamak yükselterek 43. sıraya yerleştirdi. Bu sevindirici ama rekabet gücü ölçülerinde en geride kaldığımız husus eğitim eksikliğidir” dedi.