Turuncu hükümete AB desteği

Turuncu hükümete AB desteği

Turuncu hükümete AB desteği

Soros’un desteğiyle işbaşına gelen Saakaşvili’ye karşı halk sokakta eylem yaparken, AB temsilcisi muhaliflerle pazarlığa soyundu.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, 2004’de Soros’un Turuncu Dvrimi ile işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin istifası talebiyle sokaklara dökülen ve Batı’dan maddi destek almakla suçlanan hükümetin görevi bırakmasını isteyen muhalefetin gösterileri dün de sürdü. Göstericiler, Cumhurbaşkanlığı ofisine ve devlet televizyonu binasına yaptıkları kitlesel yürüyüşten sonra dağıldı, ancak bir grup yeniden Parlamento binasının önünde toplandı ve caddeyi trafiğe kapalı tutmaya çalıştı. Muhalefetin, Saakaşvili’ye istifa etmesi için tanıdığı 24 saatlik sürenin önceki akşam saatlerinde dolmasının ardından, destekçilerine kentin ana caddelerini kapatarak “sivil itaatsizlik” çağrısı yapan liderler ise eyleme devam edeceklerini açıkladı.

Arabuluculuk teklifi
AB’nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semneby ise muhalefet temsilcileriyle görüşerek, AB’nin, hükümetle muhalefet arasında arabuluculuk yapma teklifini iletti. Semneby, muhalefet liderleriyle biraraya gelerek çözüm sürecini görüştü. Görev süresi 2013 yılında dolacak olan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, kesin bir şekilde istifa etmeyeceğini söylemişti.

Moskova-Tiflis gerilimi
Başkent Tiflis medyasında, Rusya’nın, Abhazya ve Güney Osetya’ya “asker yığdığı” ve herhangi bir iç karışıklık durumunda ülkeye “saldıracağı” iddialarını içeren haberler yer alıyor. Rusya’nın, Abhazya kıyılarına 5 savaş gemisi gönderdiği ve Gali bölgesindeki askerlerin sayısını artırdığı öne sürüldü. Cumhurbaşkanı Saakaşvili’nin iktidardaki Milliyetçi Hareket Partisi geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde ABD ve Avrupa ülkelerinden dış yardım almakla suçlanıyor.