Turpun faydaları neler? Turp neye iyi gelir?

Turpun faydaları neler? Turp neye iyi gelir?

Solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu etkisi nedeniyle kış aylarında bolca tüketilen turpun faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar C vitamini açısından zengin turpun tüketilmesini öneriyor. Peki, Turpun faydaları neler? Turp neye iyi gelir?

Şifa deposu olarak görülen turp salatalardan yemeklere çeşitli şekillerde sıkça tüketilen bir sebzedir. Özellikle soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen turpun faydaları saymakla bitmiyor. Peki, Turpun faydaları neler? Turp neye iyi gelir?

Yenilebilen bir sebze kökü olan turp, brokoli ve karnabaharın da yer aldığı Brassicaceae ailesinden gelmektedir. Kırmızı turp ve siyah turp ülkemizde en sık tüketilen türleridir. Bunların dışında mor, sarı, pembe ve beyaz gibi pek çok turp türü bulunur. Bilimsel adı Raphanus Sativa olan kırmızı turp, ehlileştirilmiş ve ekimi yapılan ana turp tipidir. Anavatanı ise Asya topraklarıdır.

TURPUN FAYDALARI NELER?

İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.

Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur.

Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.

Kabızlığa karşı faydalıdır. Kabızlık problemi yaşayanlar rahatlıkla tüketebilir.

İçeriğindeki aktif bileşenler sayesinde kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.

Aynı zamanda yüksek oranda antioksidan aktiviteye sahip olan turp: B6, B2 (Riboflavin), Magnezyum, Kalsiyum kaynağıdır.

TURP NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Turpun taze olarak tüketilmesi daha fazla vitamin ve mineral alımı sağlamaktadır. Vitamin ve mineral kaybının önlenmesi için kesildikten hemen sonra tüketilmesi önerilmektedir.

İlgili Haberler