Türk'ün buluşu uzayda

Türk'ün buluşu uzayda

Türk'ün buluşu uzayda

Prof. Dr. Akay’ın buluşu sarsıntı gideren cihaz, İtalya’nın uzaya göndereceği UNISAT uydusuna adapte edildi. Sistem, uydunun hassas devrelerinin fırlatma esnasında bozulmasını engelleyecek


Türk araştırmacı Prof. Dr. Adnan Akay’ın sarsıntı gideren buluşu, İtalya’nın gelecek yıl uzaya göndereceği gözlem uydusu UNISAT’a adapte edildi. Mikroteknolojiyle geliştirilen cihaz, uydunun hassas devrelerinin fırlatma sırasında oluşan sarsıntıların etkisiyle bozulmasını önleyecek. Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Akay, ABD’nin Carnegie Mellon Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı olduğu dönemde, Roma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Antonio Carcaterra ile ortaklaşa geliştirdiği “sarsıntı kesici” teknolojisine 4 yıl önce uluslararası patent aldığını bildirdi. Akay, 10 farklı alanda uluslararası patentini aldıkları teknolojinin, İtalya’nın UNISAT isimli gözlem uydusuna takıldığını bildirerek, şunları kaydetti:

UNISAT’ın sarsıntısını kesecek
“Uydu, roketler aracılığıyla uzaya fırlatıldığında ve daha sonrasında da yolculuğu sırasında yüksek derecede titreşimle karşılaşır. Bu istenmeyen kuvvetin önüne geçmek çok eskiden beri bilim adamlarının üzerinde kafa yorduğu bir konu. Çünkü sarsıntı, uydunun hassas devrelerinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle uydunun tasarımının, cihazlarının montesinin çok iyi yapılması ve roketin fırlatılması sırasında devrelerin dikkatli bir şekilde korunması gerekir. Bunun için sarsıntının en aza indirgenmesi de önemli. ” Geliştirdikleri sarkaçlı sistemin ilk olarak Roma Üniversitesi’nce tasarlanan UNISAT uydusunda denediklerini ve uydunun gelecek yıl Rusya Uzay Fırlatma Üssü’nden uzaya gönderileceğini kaydeden Akay, sistemin laboratuvar testlerinin çok olumlu olduğunu söyledi. (AA)