Türk'ten AKP'ye: Öcalan'ın barış elini tutun!..

Türk'ten AKP'ye: Öcalan'ın barış elini tutun!..

Türk'ten AKP'ye: Öcalan'ın barış elini tutun!..

“İMRALI, hükümetin açılım olarak ortaya sürdüğü sürecin arması. Kürtlerin gözü kulağı İmralı’da. Öcalan’ın uzattığı bu elin tutulması gerekiyor.”


Öcalan’ın elinden tutun
DTP lideri Türk, “Öcalan’ın dikkate alınmadığı, yok sayıldığı bir süreç, Kürt sorununun çözümüne hizmet etmez, aksine çözümsüzlüğü derinleştirir. Çünkü Kürtlerin gözü kulağı İmralı’dır” dedi

Haber : Önsel ÜNAL
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, AKP iktidarının terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın uzattığı elin tutulması gerektiğini söyledi. Türk, parti merkezinde yaptığı basın toplantısında “Kürt Açılım” ve İmralı sakini Öcalan’ın durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. AKP hükümetinin açılım girişimlerini, aldatmaca ve oyalamaca olarak yorumlayan Türk,  “Oldukça hassas ve dikkatli olunması gereken bir dönemden geçiliyor” dedi.

Çözümsüzlüğü derinleştirir
Bu hassas konuların başında Öcalan’ın durumu ve İmralı sisteminin geldiğini savunan Türk, şöyle devam etti: “İmralı sıradan bir cezaevi, Öcalan da herhangi bir tutsak değildir. PKK’nın 13 Nisan’dan bu yana aldığı eylemsizlik kararı ve barış grubunun gelişi bu süreçte atılan en önemli adımlardır. Sayın Öcalan’ın uzattığı bu barış elinin tutulması gerekirken, sergilenen tam aksi yaklaşımları ne bizim, ne halkımızın ne de demokratik kamuoyunun kabul etmesi, meşru görmesi mümkün değildir. Öcalan’ın dikkate alınmadığı, onun yok sayıldığı, diyalog kanallarının kapatıldığı bir süreç; Kürt sorununun çözümüne hizmet etmez, aksine çözümsüzlüğü derinleştirir.”

Tehlikenin farkına varın
İmralı sistemine bir an önce son verilmesini isteyen Türk, “İmralı sistemi, bir tehdit ve şantaj unsuru olarak kullanılmamalıdır. Bu, ülkemizi çok tehlikeli noktalara sürükler. Bu tehlikenin farkında olunması gerekir. İmralı sistemi bir çatışma zemini olarak kullanılmaktan çıkarılmalıdır. Tam tersine İmralı çözüm için en etkili diyalog kapısı, barışın anahtarı olarak görülmeli ve değerlendirilmelidir. Sayın Öcalan’ın barışa ve çözüme katkı sunabileceği koşullar yaratılmalıdır” dedi.

İmralı’ya yaklaşım önemli
İmralı’nın, hükümetin açılım olarak savunduğu sürecin adeta bir aynası olduğunu kaydeden Türk, “Bu sürecin gerçek bir demokrasi açılımına dönüşmesinin en önemli koşullarından biri İmralı’ya yaklaşımdır. Kürtler, İmralı’ya karşı geliştirilen bir tavrı kendisine karşı alınan bir tutum olarak saymakta ve görmektedir” dedi.


Bölücüler yine terör estirdi
Ağrı, Adana, Hakkari, Diyarbakır ve Mardin’de gösteriler düzenleyen bölücüler, polis ve işyerlerine taş, sopa ve molotofkokteyli ile saldırdı. Ağrı’da PKK yandaşı göstericiler, kenti savaş alanına çevirdi. Önceki gece kent merkezinde bir araya gelen bir grup, yola barikat kurup yürüyüş düzenledi. Kentteki bazı alış veriş merkezlerine de molotof kokteyli ile saldıran göstericileri polis, biber gazı kullanarak dağıttı, biri kadın 7 kişi gözaltına alındı.

Santrali ateşe verdiler

Adana’da ise izinsiz gösteri yapan bir grup PKK’lı, lastik yakıp yolu trafiğe kapattı. Çevik Kuvvet ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, panzerler eşliğinde gruba müdahale etti. Terör örgütü lehine sloganlar atan grup, polise maytap ve taşlı saldırıda bulundu. Grubun ateşe verdiği Türk Telekom’a ait santrali de panzerler su sıkarak söndürdü. Göstericiler, polisin müdahalesiyle ara sokaklara dağılarak kaçtı.

Nusaybin’de gerginlik
Mardin’in Nusaybin ilçesinde de terör örgütü yandaşları gösteri yaptı. PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki cezaevi koşullarını protesto etmek için Şırın Bulvarı üzerinde toplanan yaklaşık 300 bölücü, sloganlar atarak izinsiz yürüyüşe geçmek istedi. Polis yürüyüşe müdahale edince, göstericiler taş ve sopalarla güvenlik güçlerine saldırdı. Polis, göstericileri dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası kullandı, bir kişi  gözaltına alındı. Hakkari’de akşam saatlerinde Bağlar ve Dağgöl mahallelerinde bir araya gelen gruplar, terör örgütü PKK’nın kuruluş yılını bahane ederek yola barikat kurup ateş yaktı. Araç geçişlerine izin vermeyen, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu grup polis araçlarına molotofkokteyli attı. Polis, grubu biber gazı kullanarak dağıttı.

Polis müdahale etti
Diyarbakır Bağlar’da bazı mahallelerde bir araya gelen gruplar, terör örgütü PKK lehine slogan atarak ateş yaktı. Dağılmaları yönünde uyarıda bulunan emniyet güçlerine taş atan gruplara polis müdahale etti. Göstericiler, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Adana’da lastik yakıp yolu kapatan bölücüler, polise de molotofkokteyli attı. Terör örgütü lehine slogan atan grup, telefon santralini ateşe verdi.