Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden önceki gece fırlatılan Türksat 4B uydusundan ilk sinyal, TSİ 09.01’de italya’nın Fucino yer istasyonundan alındı. Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, uydunun fırlatılmasından 5 dakika 47 saniye sonra atmosferden çıktığını söyledi. Uydunun 9 saat 13 dakika sonra roketten ayrıldığını ifade eden Gül, “Uydunun 9 saat 13 dakika sonra Breeze-M’den başarıyla ayrılması ve ilk sinyalin alınması uydunun fırlatılışının başarılı olduğu anlamını taşıyor. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başladı. 6 gün sonra uydu, 50 derece doğru boylamındaki yörüngesine yerleşecek” diye konuştu.
Gölbaşı’ndan kontrol edilecek
Türksat Genel Müdürü Gül ve çok sayıda bürokrat, uydunun gönderilişini Baykonur Uzay Üssü’nde düzenlenen törende izledi. Türk mühendislerin de üretimine katıldığı Türksat 4B uydusu, gönderilişinden 5 dakika 47 saniye sonra kapsülden ayrılarak atmosferden çıktı. Uydu, yörüngesine yerleşerek, ticari faaliyetlerine başlayacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla performans testlerine tabi tutulacak. Aralık ayında ticari faaliyetlerine başlaması planlanan Türksat 4B uydusunun operasyonel manevra ömrünün, yetkililer tarafından 30 yıldan fazla olacağı ifade edildi.
İnternetin hızı artacak
Haberleşme uydularının Japon firması Mitsubishi Electric Corporation ve Türk mühendislerinin çalışmalarıyla üretildiğini hatırlatan Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, Türksat 4B uydusu ile nelerin değişeceğini sıraladı. “Ka band” ile uydudan sağlanan internetin hızında artış sağlanacağını bildiren Bilgin, “Türksat 4B uydusunda yer alan ka band ile daha uygun maliyet ile yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak” dedi. Bilgin, uydunun ka frekans bandında sağlayacağı 792 MHz ilave kapasitenin televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacağını ifade ederek, “Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B uydusuna aktarılarak, 42 derece doğu yörüngesinde televizyon yayıncılığı için kapasite artışı sağlanacak ve daha fazla TV kanalına hizmet verilebilecek” diye konuştu. Bilgin, 4B ile uydu haberleşme hizmetlerinin gelişeceğini ve zenginleşeceğini sözlerine ekledi.
Kapsama alanı 4 kıtayı bulacak
Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, 4B haberleşme uydusunun, Baykonur’dan fırlatılmasının ardından, 50 derece doğu yörüngesinde teslim alınacağını ve Türkiye’nin 50 derecede işletilecek ilk uydusunun 4B olacağına dikkati çekti. Bilgin, uydunun Avrupa, Asya, Afrika, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacağını vurguladı. Türksat 4B uydusunun üretimi 4 Haziran 2014’te tamamlanmış, Baykonur Uzay Üssü’nde proton roketinde başka uyduların fırlatılması sırasında meydana gelen arızalar nedeniyle fırlatma işlemleri durdurulmuş, Türksat 4B uydusu için de 16 Ekim 2015 tarihi belirlenmişti.