Türkmen soykırımı sürüyor

Türkmen soykırımı sürüyor

Türkmen soykırımı sürüyor

Irak’ta Tikrit’e bağlı Türkmen kasabası Tuzhurmatu’da Türkmenlere yönelik saldırılar yoğunlaştı. Yerel kaynaklar, Tuzhurmatu’da son günlerde artış gösteren şiddet olaylarında doğrudan Türkmenler’in hedef alındığını kaydederken, son 1 haftada 11 Türkmen’in kar maskeli ve silahlı kişilerce kaçırıldığını, 2’si öğretim görevlisi olmak üzere 4 Türkmen’in de öldürüldüğünü belirtiyor. Tikrit Valisi Hamit Humut El Şukti, hafta ortasında ilçenin batısında kaçırılan Türkmenler’den ikisinin öğretim görevlisi olduğunu doğrularken, bu öğretmenlerin Tikrit-Tuzhurmatu arasındaki kırsalda başları kesilerek öldürülmüş halde bulunduğu bildirildi. Aynı aileden olduğu belirtilen 2 Türkmen’in cesetlerinin ise kentin batı tarafındaki açık bir alanda ortaya çıktığı kaydediliyor. Geçen hafta kaçırılan diğer 7 Türkmen’den ise şu ana kadar sağlıklı bir bilgi alınamadığı, 3 kayıp Türkmen’in ailesinden ise yüklü miktarda fidye talep edildiği öğrenildi.

Peşmergeler Kerkük’ten geri gönderilsin
Kerkük’ün gelecekteki statüsünde belirleyici olabilmek için mücadele eden Türkmenler, Bağdat’ta düzenlenen toplantıda Kerkük kentinin Türkmen kenti olduğunu vurguladı. Toplantıda konuşan ITC Başkanı Dr. Saadettin Ergeç de, bölgeye demografik yapıyı bozmak amacıyla çok sayıda insan gönderildiğini ve Türkmenler’in tehdit ve zor kullanılarak bölgeden uzaklaştırıldığını vurguladı. Ergeç, Kerkük’e 2003 yılından bu yana göç ettirilen peşmerge nüfusun geri gönderilmesini ve bölgeden göç etmek zorunda bırakılan Türkmen nüfusun geri gelmesinin sağlanmasını talep etti.

BM heyetine protesto
Birleşmiş Milletler, IKerkük’e dün bir heyet gönderdi. Irak Devlet Başkanı ve peşmerge reisi Celal Talabani’nin ardından dün Kerkük’e giden BM heyeti, peşmerge ve Arap unsurlarla görüştü. Türkmenler ise BM heyetini protesto ederek görüşmelere katılmadı. Biri askeri yetkili olmak üzere 3 kişiden oluşan BM heyetinin, Irak Daimi Anayasası’ndaki niteliğini yitirmesine karşın peşmergelerce yapılması için baskı uygulanan 140’ıncı madde üzerinde de çalışmalarda bulunduğu belirtildi. Görüşmelerde peşmergelerin Kerkük’te bir an önce referendum yapılmasını istediği bildirildi.