Türklüğünü unutan Bulgarların Edirne'de Türk'e zulmü!

Türklüğünü unutan Bulgarların Edirne'de Türk'e zulmü!

Balkan Savaşları'nda Edirne 18 Ekim 1912’den 26 Mart 1913 gününe kadar geçen süre içerisinde kahramanca savunma gösterirken, Sarayiçi'ne kapatılan Türkler, açlıklarını gidermek için ağaç kabuklarını bile yemek zorunda kalmışlardır. Türk'e bu zulmü yapan Bulgarlar da Türk'tür...

Balkan Savaşları (1912-1913) Türk tarihinin en acı dönemleridir. Dört Balkan devletinin (Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan) Osmanlı Devleti’ne karşı giriştiği savaş sonunda Osmanlı hemen hemen bütün Rumeli’yi kaybetmiştir. Yanya, İşkodra ve Edirne kendisinden çok daha üstün durumda olan düşman kuvvetlerine karşı mücadele etmek mecburiyetinde kalmışlardı. 

1913 Balkan Savaşları'nda Edirne Sarayiçi'ne kapatılan Türkler'in, açlıktan ağaçları kemirdikleri, işkence ile öldürüldükleri anı tespit eden bu tablo, tarafsız gözlemci İngiliz gazetecisi Georges Scott tarafından 19.4.1913 tarih ve 3660 sayılı L'ıllustratlon'da neşredilmiştir.

eur0tt4x0aaqrbw.jpg

Bu zulmü bize yapan Bulgarlar da Türktür. Tarihi anayurdu Karadeniz bozkırları olan Bulgarlar, Türkmenler gibi Avrupa Hunlarının ardıllarıdır. Bu açıdan Bulgarlarla Türkmenler bir elmanın iki yarısı gibidir.

Bulgarlar, bağlı olarak yaşadıkları Avar Kağanlığı'nın yıkılmasından sonra, 632 yılında Kubrat Han önderliğinde Bulgar Kağanlığı'nı kurdular.

Kubrat Han'ın 665 yılında ölmesiyle, Türkmenlerin kurmuş olduğu Hazar Kağanlığı'nın baskısı sonucunda Bulgar Kağanlığı 681 yılında yıkıldı ve ardından Bulgarlar ikiye bölündü.

Kubrat'ın küçük oğlu Asparuh'un yönetiminde güneybatıya yerleşen bölüm 678 yılında Tuna Bulgar Hanlığı'nı kurarak Bugünkü Bulgaristan'ın temelini attı.

Kubrat'ın büyük oğlu Batbayan önderliğindeki öteki bölüm, Hazar Kağanlığı'nın egemenliğini kabul ederek, kuzeye göç etti ve İdil bölgesine, Kazan çevresine yerleşti.

Kaşgarlı Mahmud'un Divan-ı Lugat t-Türk adlı eserinde sözünü ettiği Bulgarlar, İdil Bulgarlarıdır. Bulgar adı, 'bulamak' ve 'kızdırmak' anlamına gelen “bulgamak” (bulamak) sözünden gelir ve 'kızgın', 'asi' gibi anlamlara gelir.

Günümüzün Tatarları Bulgar, Kıpçak ve Tatar boylarının karışımından ortaya çıkmıştır.

Arif Cengiz Erman

Türklerin Gerçek Tarihi