DHA'da yer alan habere göre, Gaziantep'in Karkamış ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde üretilen somon balıkları, birçok ülkeye ihraç ediliyor.
YURT İÇİ VE YURT DIŞI YOĞUN TALEP VAR
Fırat Nehri'nin Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi ile Gaziantep'in Karkamış ilçesi arasında kalan bölümde kurulan kafeslerde yetiştirilen yerli somon balıkları, bölge insanına iş imkanı sağlarken, yurt içi ve yurt dışından yoğun talep görüyor.
3 - 4 KİLOYA ULAŞIYORLAR
Nehrin kıyısını kurulan bir tesiste yetiştirilen somonların boyutu 4 gram iken 6 ay boyunca bakımları yapılarak 3 - 4 kiloya ulaşıyor.
4 BİN TON İHRAÇ EDİLİYOR
Konuyla ilgili konuşan tesis müdürü Serkan Çiftçi, kendi bünyelerinde yetiştirdikleri somon balıklarından 4 bin ton ihraç ettiklerini açıkladı. Fırat Nehri'ndeki diğer tesislerde de somon üretildiğini belirten Çiftçi, yıllık 15 bin ton somon balığının dünyanın farklı ülkelerine ihraç edildiğini ifade etti.
"YÜZDE 85'İ RUSYA'YA..."
Fırat Nehri'nin derinliklerinin soğuk olması nedeniyle 4 mevsim somon yetiştirebildiklerini ifade eden Çiftçi, "Balıklarımızın önce bir yavru aşaması var. Bu aşamayı Kahramanmaraş bölgesindeki kuluçkahanelerimizde gerçekleştiriyoruz. Burada öncelikle yumurtadan başlıyoruz üretmeye. Daha sonra ise 4 grama kadar yavrular besleniyor ve sonrasında buraya yavru taşıma kamyonları ile getiriliyor.
"BAKIM AŞAMASI ÖZVERİ GEREKTİRİYOR"
Çiftçi, yetiştirdikleri balıkların bakım aşamasının ciddi bir özveri gerektirdiğini vurgulayarak, "Balıklar küçük geldiği için ilk etapta yemleme etaplarını günde dört beş öğün olarak tutuyoruz. Daha sonra 300 grama ulaştığında ise bu balıkları günde iki defa yemliyoruz. Geçen yıl üretimimiz 2 bin 200 ton seviyelerindeydi. İhracata gönderdiğimiz balıklarımızın boyutları 3-
Çocukları tehdit eden gizli tehlike
Hamilelik döneminde hangi testler yapılmalıdır?
Kadınlarda en sık görülen kanser türü!
Doları da bildi faizi de bildi, şimdi dövizi neler bekliyor?
ABD ambargosu Türkiye'yi ne kadar etkiler?
Nazım Hikmet'in 18 yaşında yazdığı şiirin sırrı ne?