Türkiye'de telefon alanlar bakın önce neye dikkat ediyor. Türkiye bu konuda dünya birincisi

Türkiye'de telefon alanlar bakın önce neye dikkat ediyor. Türkiye bu konuda dünya birincisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, alkol ve madde bağımlılığı ile oyun ve kumar alışkanlığına ilişkin hazırladığı raporda, dikkat çekici tespitler ve önerilerde bulundu. Taşkın, oyun oynamak için cep telefonunu tercih edenlerin oranının yüzde 55 olduğunu ve bu oranla Türkiye'nin dünyada ilk sırada olduğunu söyledi.

Sümeyra Kırca / Yeniçağ / Özel Haber

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, "Bağımlılıkla Mücadeleye Yönelik Sosyal Politika Önerileri" başlıklı raporunu kamuoyuna açıkladı.

Alkol ve madde bağımlılığı ile davranışsal bağımlılık kapsamında yer alan oyun ve kumar bağımlılığına ilişkin raporda; eğitim, işsizlik ve yoksulluk gibi etkenlerin bağımlılık ile ilişkisine dikkat çekildi.

Bağımlılıkla mücadele çözüm önerilerini sıralayan Taşkın, koruyucu, önleyici, tedavi edici ve iyileştirici yaklaşımların bütüncül ve etkin bir şekilde uygulanmasını istedi.

Koronavirüs sürecine dikkat çeken Taşkın,"19 yıldır iktidarda bulunan AKP''nin uyguladığı politikalar, salgın sürecinde yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik gibi sorunların daha da derinleşmesine yol açtı. Tüm bu sıkıntılar alkol ve madde bağımlılığını şiddetlendirdi. Oyun ve kumar bağımlılığı riski de yoksullar ve gençler arasında yaygınlaşmaya başlayan temel bir sorun" dedi.

Salgın sürecinde alkol ve madde bağımlılarının bir kısmının ilaç tedavisine ulaşamadığını, bir kısmının da tekrar madde kullanmaya başladığını söyleyen Taşkın, "Devlet kurumu AMATEM''ler pandemik hastane olarak hizmet verdi. Salgın sürecinde devlete bağlı AMATEM''ler hizmet vermezken, özel hastanelere bağlı olanlar hizmet verdi ancak maddi durumu elverişli olmayanlar, tıbbi destekten mahrum kaldı" dedi.

Prof. Taşkın, tedavi için başvuran ya da adli işleme tabi tutulanların profilinin ortaya koyduğu sonuçlar hakkında; "2019 yılında yapılan ankette, tedaviye başvuranların yüzde 88,2''sinin 1-8 yıl arası eğitim aldıkları görülmekte. Yüzde 40,2''sinin düzenli bir işinin olmadığı, yüzde 20,1''inin de işsiz olduğu anlaşılmakta. Düzenli bir işi olan kullanıcıların oranı ise sadece yüzde 34,4. Uyuşturucu suçlarından haklarında işlem yapılan 15 bin 328 kişiden yüzde 54,5''inin aylık ortalama geliri asgari ücretin altında. Yüzde 30,9''u işsiz, yüzde 14,6''sı ara sıra çalışmakta. Madde kullananların eğitim düzeyi ve geliri düşük. Türkiye''nin Yoksulluk ve Dezavantajlı Gruplar Haritası''nın çıkartılması ve buna dair politikalar üretilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye''nin günde ortalama 7 saat 29 dakikasını internette geçirdiğini vurgulayan Taşkın, raporunda şu ifadelere yer verdi:

"Telefonda en az bir kere oyun oynayanlar sıralamasında Türkiye, yüzde 49 ile dünyada ilk sırada yer almakta. Oyun oynamak için cep telefonunu tercih edenlerin oranı yüzde 55''tir ve bu oran ile ülkemiz dünyada ilk sıradadır. Türkiye''yi yüzde 53 ile Güney Kore ve Hindistan izlemekte. 18-50 yaş aralığının yüzde 67''si evde dinlenirken, yüzde 38''i uyumadan önce, yüzde 28''i trafikte, yüzde 24''ü evde televizyon izlerken, yüzde 18''i okulda/işte, yüzde 11''i aile ve arkadaşları ile birlikteyken oyun oynuyor."

Taşkın, davranışsal bağımlılık türleri arasında olan oyun ve kumar bağımlılığının tedavisi için alkol ve madde bağımlılarından ayrı olarak farklı rehabilitasyon merkezlerinin kurulması gerektiğini söyledi.