Türkiye'de korona aşısı nasıl bu kadar hızlı yapılıyor? Prof. Dr. İsmail Balık işin sırrını açıkladı

Türkiye'de korona aşısı nasıl bu kadar hızlı yapılıyor? Prof. Dr. İsmail Balık işin sırrını açıkladı

Türkiye korona aşısının yapımı sıralamasında aşılamaya en hızlı başlayan ülkelerden olarak dünyada ilk 10'a girdi.

Sözcü'den Yaşar Özer'in haberine göre, acil kullanım onayının ardından korona virüs aşılamasına başlanırken Türkiye, aşılamaya en hızlı başlayan ülkeler arasında yer aldı. 
Türkiye ilk 4 günde 800 binin üzerinde sağlık çalışanını aşılama başarısını gösterdi.
Aşılama çalışması başarıyla devam ederken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, "Dünya aşılama konusunda nispeten daha yavaş giderken Türkiye’nin aşılama becerisinin altında ne yatıyor?" sorusunun cevabını verdi.
Balık, ülkenin aşılama pratiğini şu sözlerle anlattı: "Türkiye’nin en ücra köşelerine kadar aile hekimleri bulunuyor. Bunlar aşıların hızlı bir şekilde yapılmasında en önemli faktörler. Bunun dışında küçük de olsa en ücra köşelere kadar sağlık merkezleri bulunması nedeniyle de kolaylıkla ve çok hızlı bir şekilde aşı yapabilme kapasitesine sahibiz."
Aşılama alanında dünyanın en iyi ülkelerden biri olduğumuzu ifade eden Balık, "Uzun yıllardır hızlı bir şekilde kitlesel aşı yapma kültürüne sahip bir ülkeyiz. Bu bizim açımızdan yeni bir olay değil. Bu bizim hıfzıssıhhadan beri var olan bir alışkanlığımız" diye konuştu ve ekledi:
"Corona virüsü aşısını da hızlı bir şekilde bu sisteme adapte edebiliyoruz. Bu yüzden aşılama çok hızlı oldu. İster tercihle ister zorunlulukla olsun, bizim seçmiş olduğumuz aşının da hız anlamında etkisi büyük. Sinovac firmasının CoronaVac aşısı inaktif bir aşıdır. Bu aşılar 2 ila 8 derece arasında saklanması gereken bir lojistik altyapı gerektiriyor. Bu bizde zaten var olan bir şeydi."

 

İlgili Haberler