Türkiye, yeni yılda borcunu bile zor öder!

Türkiye, yeni yılda borcunu bile zor öder!

Türkiye, yeni yılda borcunu bile zor öder!

SAYGIN finans ve siyaset dergisi The Economist, her yıl yayınladığı özel sayılara bir yenisini ekledi ve Türkiye için karamsar bir tablo çizdi: IMF ile anlaşma olmazsa Türkiye borçlarını ödeyemez. Enflasyon en az 2 puan daha yükselecek. Sosyal risk ise her zamankinden daha yüksek olacak. 

Türkiye 2010’da borcunu ödeyemeyecek
Saygın finans ve siyaset dergisi The Economist, her yıl yayınladığı özel sayılara bir yenisini ekledi ve 2010 yılında dünya ile ilgili beklentilerini açıkladı. Küresel ekonomide 2010 yılının yine bir hayal kırıklığı yılı olacağına dikkat çeken dergi, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 10.1 olan işsizlik rakamının 2010 yılında daha da artarak yüzde 11’e yükseleceğini beklediklerini belirtti. Economist’in dünyadaki her ülke için beklenti ve hedeflerini yayınladığı bölümde Türkiye için şu tahminler yapıldı:

Çatışmalar sürecek
* Türkiye’de ılımlı İslamcı AKP ile laik, siyasi ve askeri kurumlar arasında çatışma sürecek.
* Ekonomi de aynı şekilde test edilecek. Hükümet IMF ile anlaşarak yabancı yatırımcılar için güven oluşturmazsa özellikle borç ödeme sıkıntısı tehdit oluşturabilir.
* Türkiye’nin AB üyeliği yolunda çok önemli bir faktör olan Kıbrıs görüşmeleri devam edecek ancak çözüme ulaşmayacak.

Enflasyon yükselecek
* Türkiye için 2010’da kültür turizmine dikkat edilmeli. İstanbul’un Ocak ayında 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasının ardından turizm gelirlerinde artış görülecek.
* Türkiye ekonomisinin 2010 yılında yüzde 3 oranında büyüyek. Enflasyon da hükümetin beklentisinden 2 puan yüksek çıkacak.
* Economist ayrıca dünya genelinde özellikle ekonomik kriz nedeniyle çatışma risklerinin yükseldiğini belirten bir de harita yayınladı. Bu haritada Türkiye; Rusya, Çin, Malezya, Filipinler gibi ülkelerle birlikte “sosyal isyan ihtimali yüksek oranda riskli” ülkeler arasında yer aldı.