Türkiye tuzu ne kadar tüketiyor

Türkiye tuzu ne kadar tüketiyor

Diyetisyen Sibel Mumcu, “Tüm organ ve dokular damarlar aracılığı ile beslendiği için hipertansiyon sorunu tüm vücudu etkiliyor” dedi ve Türkiye’de kaç kat tuz kullanıldığına vurgu yaptı. İşte o bilgiler…

Editör: Naim Arıoğlu

Türkiye Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği oranın 3 katı tuz tüketiliyor. Bu da hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, beyin, böbrek ve göz sorunlarının artmasına neden oluyor.

Sağlıklı bir insanın günlük tüketmesi gereken tuz miktarı 5 gram iken Türkiye’de ortalama günlük kişi başı tuz tüketimi 15 grama kadar çıkıyor. Bu alışkanlık da beraberinde ciddi hastalık risklerini getiriyor. Diyetisyen Sibel Mumcu konuyla ilgili, “Tüm organ ve dokular damarlar aracılığı ile beslendiği için hipertansiyon sorunu tüm vücudu etkiliyor” diye konuştu.

Mumcu, “Fazla tuz tüketimi ayrıca, idrarla kalsiyum atımına neden olarak kemiklerden kalsiyum kaybını da tetikliyor. Şeker hastalarında da günlük tuz tüketiminin sınırlandırılması, kan şekeri kontrolüne yardımcı oluyor” dedi ve ekledi:

Yemeklere lezzet vermek için yeni yollar denemekten çekinmeyin. Taze baharatlar, maydanoz, nane, kekik, dereotu, fesleğen gibi taze otları yemeklerinize lezzet katmak için kullanmayı deneyin.

Salamura besinler, turşu, peynir, zeytin, soya sosu, bulyonlar, hazır salata sosları, hazır çorbalar, kuru yemişler, cipsler, kabartma tozu eklenmiş besinler, tütsülenmiş yiyecekler, tuzlu bisküviler, şarküteri ürünleri yüksek oranda sodyum içerir. Bu besinlerin tüketimini sınırlandırmaya çalışın.

İşlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın, alışveriş yaparken bu ürünlerin gıda etiketlerini kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ibarelerinin bulunduğu ürünleri tercih edin.

Doğal olarak içerdikleri sodyum miktarı düşük olduğu için taze meyve ve sebzeler tüketin

Hazır ve paket ürünlerle kıyaslandığında, kullanımı kontrol edilebildiği için daha az tuzla evde hazırlanmış besinleri tercih edin.

Tuzlukları sofradan kaldırmanın tuz tüketimini yüzde 15’e kadar düşüreceğini unutmayın, yemeğin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeçmeye çalışın.