Meyve cennetiyiz
Farklı iklim ve toprak yapısıyla değişik türlerde meyvelerin üretildiği Türkiye’de birçok
meyve üretildiği yörenin adıyla anılıyor. Diyarbakır’ın karpuzu, Malatya’nın ise kayısısı ünlü
Türkiye’de meyvecilik de tarım sektöründe yıldızı parlayan üretim dalı oldu.Yetiştirildiği bölgenin yalnızca ekonomisinde değil, tanıtımında da önemli rol oynayan meyve, artan ihraç ürünleri arasında da önemli paya sahip. Yurdun değişik yörelerinde üretilen aynı meyvenin iklim, toprak yapısı ve üretim şekli nedeniyle farklı tat ve aroma barındırması, meyveyi, yetiştirildiği ilin birer simgesi haline de getirdi. Karpuz denince Adana ve Diyarbakır, kayısı denince Malatya, fıstık denince Şanlıurfa ve Gaziantep’in akla gelmesi, meyvenin bu özelliğine verilebilecek örneklerden yalnızca birkaçı...
Kayseri’de 38 çeşit üzüm var
Kayseri’nin İncesu ilçesi ile Erkilet beldesinde 38 farklı adla üzüm yetiştiriliyor. Üzümler pekmez, pestil ve cevizli sucuk üretiminde kullanılıyor. Nevşehir’de 22 bin 800 hektar alanda üzüm üretimi yapılıyor. Bu alanın yüzde 15’inde sofralık ve kurutmalık için, yüzde 85’inde ise sirke, şarap, rakı ve üzüm suyu için üretim yapılıyor. Elazığ, Ege Bölgesi’nden sonra “Anadolu’nun üzüm ambarı” olarak biliniyor. Erzincan üzümü, üretildiği bölgeyle tanınan meyvelerden biri. Türkiye geneline pazarlanan üzüm, “Erzincan üzümü” ya da “Cimin üzümü” olarak biliniyor.
Kaman’da 5 tür ceviz
Kırşehir’in Kaman ilçesinde 5 ayrı türde yılda yaklaşık 800 ile bin ton ceviz üretiliyor. Dünya çapında üne sahip Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılıyor. Malatya’nın Hekimhan ilçesinde 15 bin ceviz ağacından 300 ton civarında ürün elde ediliyor.
Amasya’nın elması meşhur
Amasya’da meyve üretiminde kiraz, elma, şeftali ve üzüm öne çıkıyor. İlde bu yıl 22 bin ton kiraz üretilmesi hedefleniyor. Karaman, 5 milyon 100 bin elma fidanı ve yaklaşık 500 bin ton yıllık rekolte ile elma üretimi ve fidan sayısında Türkiye birincisi. Niğde, üretim bakımından üçüncü sırada bulunuyor. Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde 2800 dekar alanda yaklaşık 630 bin elma ağacı bulunuyor. Niğdenin Ulukışla ilçesinde yılda 4 bin 105 ton kiraz üretiliyor. Muş’un Hasköy, Varto ve Korkut ilçelerinde elma, armut, kayısı, kiraz, erik ve vişne üretiliyor. Erzurum’un İspir, Tortum ve Uzundere ilçelerinde elmanın yanı sıra, ceviz ve dut üretiliyor.
Malatya’nın kayısısı
Dünya kayısı piyasasının yüzde 80’ini elinde tutan Malatya’da 365 bin ton yaş, 103 bin ton kuru kayısı elde ediliyor Kars’ın Kağızman ilçesinde yıllık üretim miktarı 10-12 bin ton arasında değişirken, Iğdır’da bu yıl 15 bin 526 ton ürün elde edildi. Mut ise Türkiye’nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70’ini karşılıyor. Mut kayısısı, 2 yıl önce tescillenerek yöreye özgü isim haline getirildi. İsmi kayısı ile sembolleşen Malatya kurutmalık çeşitlerde, Mut ise sofralık üründe piyasanın lideri.
Diyarbakır karpuzu
Türkiye’de, üretildiği ilin sembolü haline gelen meyvelerden karpuz, Diyarbakır’la özdeşleşmiş durumda. “Sürme (Benekli), pembe, ferik, siyah ve beyaz” olmak üzere 5 çeşidi bulunan Diyarbakır karpuzu, Diyarbakır Ovası’nda Dicle Nehri’nin taşkın aktığı kış aylarında oluşan kumluk alanlarda ekilen karpuzlar, güvercin gübresi ve özel bakımla rekor ağırlığa ulaşıyor. nın 1980’li yıllara kadar 70 kilograma çıktığı biliniyor.Adana yılda yaklaşık 500 bin ton üretimle, Türkiye üretilen karpuzun dörtte birini karşılıyor
Siirt’in fıstığı ve Zivzik narı
Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Zivzik köyü ve civarındaki köylerde yetişen Zivzik narı, yılda 12 bin ton üretiliyor. Fıstık ise kentin ekonomisinde önemli paya sahip. Türkiye’nin toplam Antep fıstığı üretiminin yüzde 46’sı ise Şanlıurfa’dan karşılanıyor. Gaziantep’e adını veren ‘fıstık’ çiftçilerin en önemli geçim kaynağı.
Gazipaşa ’muz’uyla ünlü
Türkiye’nin muz üretiminin yüzde 60’ı Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yapılıyor. 12 bin dönüm alanda muz üretimi yapılıyor. Anamur ise Türkiye’nin yıllık muz ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Türkiye’nin 350 bin ton olan yıllık muz tüketiminin 200 bin tonu Alanya, Gazipaşa, Anamur ve Bozyazı’dan karşılanıyor.
Aydın’ın simgesi incir
Aydın ve çevresinde yetişen incir ise kentin simgesi. Burdur’un Ağlasun’un ilçesinde şeftali üretimi her geçen yıl artarken, Haven ve Red Haven cinsi şeftali de üretiliyor
Karadeniz’de fındık üretimi
Karadeniz Bölgesi’nde en çok fındık üretilen illerin başında Ordu geliyor. Ordu’da bu yıl yaklaşık 200 bin ton kabuklu fındığın olması bekleniyor. Fındıktan sonra üreticilerin yöneldiği ikinci ürün ise kivi. Samsun’da yeni dünyadan üzüme kadar pek çok meyve yetiştiriliyor ancak bölgede öne çıkan meyveler arasında başta fındık olmak üzere şeftali ve kivi yer alıyor.