Türkiye, Irak ve İran'dan ortak bildiri

Türkiye, Irak ve İran'dan ortak bildiri

Türkiye, Irak ve İran Dışişleri Bakanları, ABD'de gerçekleştirilen ortak toplantıda peşmergenin sözde bağımsızlık referandumuna karşı bir bildiri yayınladı.

Türkiye, Irak ve İran Dışişleri Bakanları, peşmergeye referandumdan vazgeçme çağrısını yineledi.

Toplantıda, Türkiye, Irak ve İran'ın peşmerge referandumuna yönelik 'karşı-önlemleri' eşgüdüm içinde alma konusunda mutabakata vardığı da duyuruldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı dolayısıyla New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün Türkiye-Irak-İran Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı yaptı. Toplantının ardından ortak bir bildiri yayınlandı.

Bildiride "Toplantıda üç bakan, Irak'ın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine olan güçlü bağlılıklarını tekrar teyit etmişler, IŞİD'a karşı büyük bir zafer teşkil eden Ninova vilayetinin kurtuluşundan duydukları memnuniyeti dile getirmişler, IŞİD'la mücadelede Irak halkının bir bütün olarak sebat, özveri ve kararlılık gösterdiğini belirtmişlerdir" denildi.

'TEK YOL, IRAK ANAYASASI ÇERÇEVESİNDE YAPICI DİYALOG'

Bildiride, halen IŞİD'in elinde tuttuğu alanların kurtarılmasına odaklanılmasının önemli olduğu ve IŞİD'den kurtarılan bölgelerde güvenlik ve istikrarın sağlanması için çabaların sürdürülmesi gerektiği vurgulanırken peşmerge yönetimine de düzenlenmesi planlanan sözde bağımsızlık referandumu ile ilgili şunlar kaydedildi:

"(Üç bakan) 25 Eylül 2017'de KBY tarafından yapılması planlanan ve Irak'ın IŞİD karşısında güçlükle elde edilmiş kazanımları büyük risk altına atan referandumdan duydukları kaygıyı dile getirmişler; Irak'ın kuzeyinde planlanan referandumun anayasaya aykırı olduğu ve bölgede yeni çatışmalara yol açma riski taşıdığı yönünde endişelerini ifade etmişler, referanduma karşı kesin muhalefetlerini kayda geçirmişlerdir. (Üç bakan) peşmergeye referandumu düzenlemekten kaçınması çağrısında bulunmaya karar vermişler, referandumun Kürtler ve peşmerge için faydalı olmayacağını vurgulamışlardır.

Bu bağlamda üç bakan, karşı-önlemleri eşgüdüm içinde alma konusunda mutabakata varmışlar, Bağdat ve Erbil arasındaki sorunları çözmek için tek yolun Irak anayasası çerçevesinde yapıcı diyalog olduğunu kabul etmiş, bu tırmanışı önlemek için Türkiye ve İran'ın desteğinin önemini vurgulamış, peşmerge yönetimini referandumdan vazgeçmeye ikna etmek için uluslararası çabalara duyulan ihtiyacı belirtiş ve uluslararası topluluğa konu üzerideki çabalarını sürdürme çağrısını yinelemişlerdir."

İlgili Haberler