Türkiye bataklığa çekilmek isteniyor

Türkiye bataklığa çekilmek isteniyor

Türkiye bataklığa çekilmek isteniyor

ABD’de Demokrat Parti başkan adayları bir araya gelerek Irak’tan çekilmeyi tartıştı. Tartışmanın en önemli konusu ise Türkiye oldu. Adaylardan Hillary Clinton, ABD ordusunun Irak’tan çekilmeyle ilgili en önemli sorunu Türkiye’nin oluşturduğunu söyledi. Clinton, “Türklerin, toprakları üzerinden çekilmemize izin vermeye istekli olduklarına ilişkin belirti yok. Girerken de izin vermemişlerdi” dedi. New Mexico Eyaleti Valisi Bill Richard buna itiraz ederek, “Türkiye ile bu konuyu konuşur, anlaşırız” dedi. Richardson, ABD’nin jandarmalığını Türkiye’nin üstlenebileceğini belirterek, “Çekilen ABD ordusunun yerine görev yapmak üzere Müslüman barış gücü oluşturulsun. Bu barış gücüne Türkiye de öncülük etsin” dedi.

Gevşek federasyon
Diğer adaylardan Senatör Joe Biden de Irak’ın resmen parçalanmadan çok gevşek bir federasyonda üçe bölünmesi önerisini yineledi. Biden, “Yoksa Suudilerin, İranlıların, Türklerin Irak’a girmesine yol açarız” dedi. Bu öneriye Senatör Barack Obama da destek verdi. Öte yandan, Cumhuriyetçi Partili başkan adaylarından Senatör JohnMcCain da CBS televizyonunda katıldığı söyleşide, ABD’nin Irak’tan zamansız ayrılması durumunda, Türkiye’nin kuzey Irak’a müdahale edeceğini söyledi.

Clinton’un endişesi!
Hillary Clinton, “Türklerin, toprakları üzerinden ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesine izin vermeye istekli olduklarına ilişkin belirti yok. Irak’a girerken de topraklarını kullandırtmamışlardı” dedi. Senatör Barack Obama da Türkiye’nin müdahalesine karşı Irak’ın resmen parçalanmadan gevşek bir federasyonda üçe bölünmesi önerilerine destek verdi.