1. Dünya Savaşı sırasında İtalya 1915 yılında İtilaf Devletleri''ne katılmıştı. 3 Haziran 1915''te komşusu San Marino da İtalya ile birlikte İttifak Devletleri''ne savaş açtı. Bildiğiniz gibi ittifak Devletleri arasında Osmanlı Devleti de yer alıyordu.
San Marino savaşa 39 subay ve 950 er ile katıldı.
1. Dünya Savaşı''na 39 subay ve 950 er ile katılan San Marino, resmi olarak Osmanlı Devleti; yani Türkiye''ye karşı savaşa katılan devletler arasında yer aldı. 1918 yılında Almanya, Osmanlı, Avusturya- Macaristan gibi devletlerin yer aldığı İttifak Devletleri savaşı kaybedip İngiltere, Fransa, İtalya gibi ülkelerin yer aldığı İtilaf Devletleri savaşı kazanınca önce ateşkes sonra da barış anlaşmaları yapılmaya başlandı.
Türkiye ile San Marino nasıl hala savaş halinde?
Osmanlı Devleti''ne ilk başta son derece ağır şartları olan Sevr Anlaşması imzalattırıldı. Bu anlaşmaya tepki gösteren Mustafa Kemal Atatürk ve onunla aynı fikirde olan komutanlar ve halk, Kurtuluş Savaşı''nda büyük bir mücadele göstererek anlaşmayı geçersiz kıldılar ve 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması''yla ülkemizi kurtardılar.
Bu antlaşmalar sayesinde Türkiye, İtilaf Devletleri ile olan savaşı da resmen noktalamış oldu. Yani sadece fiziksel olarak değil, resmi olarak da savaş sonlanmıştı. İşte bu anlaşmalar sırasında unutulan bir devlet vardı. San Marino''dan bahsediyoruz. İtilaf Devletleri''nde yer alan San Marino, iki tarafta da unutuldu. Anlaşmalara herhangi bir yetkiliyle çağrılmayan, çağrılsa da zaten katılmayan ülke, bu sebeple İttifak Devletleri ile kağıt üzerinde savaşmaya devam etmiş oldu.
San Marino ile diğer İttifak Devletleri ülkeleri barış antlaşması yaptı.
Yıllar içerisinde bu sorunun farkına varıldı ve 1934 yılında Almanya, 1937''de Macaristan ve Bulgaristan''la barış antlaşmaları imzalandı. 1986 yılında ise Avusturya ile San Marino arasında barış antlaşması yapıldı. Bu olayın ardından San Marino ile barış antlaşması yapmayan tek ülke Türkiye kaldı.