Dünya genelinde yüz binlerce insanın ölümüne neden olan korona virüs salgını, etkisini sürdürüyor. Salgında ikinci dalga endişesi devam ederken, korona virüsün hangi zemin üzerinde, ne kadar saat yaşayabildiği de insanlar tarafından merak ediliyor.
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hilal Bölükbaşı, virüsün belirli zeminlerde canlı kalma saatleri hakkında açıklamada bulundu. Saatlerle ilgili farklı çalışmalar olmasına rağmen, genel tabloyu belirten Bölükbaşı, “Korona virüsün çeşitli yüzeylerde belli saatlerde yaşadığını biliyoruz. Bu saatlerle ilgili farklı çalışmalarda farklı süreler belirtilmekle beraber plastikte, seramikte, camda 5 güne kadar; ahşapta 4 güne kadar, paslanmaz çelikte 3 güne kadar, cerrahi eldivenlerde 8 saate kadar, alüminyumda 2- 8 saate kadar, bakırda 4 saate kadar gibi virüsün canlılığını koruyabildiği aktarılıyor. Eğer bu saatler aşılmamışsa gıda ambalajlarında bu virüs bu saatler içinde hala canlılığını koruyorsa diğer kişiye bulaş olma olasılığı ve hastalık yapma olasılığı elbette var” dedi.
“3 SAATE KADAR HAVADA ASILI KALIYOR”
Korona virüsün 3 saate kadar havada asılı kalabildiğini hatırlatan Bölükbaşı, “Korona virüsün 3 saate kadar havada asılı kalabildiğini biliyoruz. Bu asılı kalan ufak parçacıklar hava akımlarıyla onlarca metre öteye de gidebilir. Bu şekilde bulaş da söz konusu olabilir. Eğer maskesizseniz ortamda daha önce orada bulunmuş kişinin saçtığı virüs parçacıklarıyla da yine virüsü alıp hasta olabilirsiniz. Bu yüzden dışarıda başka kişilerle birlikte olacaksanız kesinlikle maskenizi takmanız gerekir. Kimse olmasa bile daha önce orada birileri bulunmuş olabilir. Bu yüzden maskeyi mutlaka takın. Burnumuz ve ağzımız açıkta kalmasın. Sosyal mesafede 1,5- 2 metre kadar olmalı. Bu ikisinden herhangi birinin olmaması maalesef mücadelede eksikliğe sebep olur” diye konuştu.
DHA