BBVA, Garanti Bankası''nın halihazırda yüzde 49,85''ine sahip.
İspanyol banka, bu hisseler için şimdiye kadar toplam 7 milyar dolar ödemişti.
BBVA''nın bu hafta attığı adım ise Garanti Bankası''nın diğer yarısına, daha önce harcadığının yarısına denk gelen bir parayla sahip olabileceğini gösteriyor.
Bu da Türk Lirası''nın sürekli değer kaybettiği bu dönemde, yabancı şirketlerin çok ucuz fiyatlara Türk şirketlere sahip olabileceği endişesini ortaya çıkarıyor.
''TÜRKİYE VARLIK ALMAK İÇİN CAZİP BİR ÜLKE''
BBC’nin haberine göre; Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, TL''deki değer kaybıyla Türkiye''deki varlıkları güçlü olan şirketlerin dünyadaki muadillerine göre çok daha ucuz bir konuma geldiğini söylüyor.
Arzova bu durumu, "Türkiye yatırım yapmak için değil ama varlık almak için cazip bir ülke" diyerek özetliyor.
Bu yüzden Arzova''ya göre BBVA''nın bu hamlesini bir yatırım olarak değil, daha çok bir "servet değişimi" olarak değerlendirmek daha doğru.
Arzova, "Yüzde 50,15''i halka açık olan bir şirketin tamamen yabancı bir şirketin kontrolü altına geçebilecek olması aslında ülke varlığının bir satışı gibi, en azından keşke daha yüksek fiyata satılabilseydi" yorumunu yapıyor.
BÜTÜN HİSSELERİ SATIN ALMASI GEREK
Garanti Bankası''nın yüzde 50,15''i halka açık.
BBVA, elinde olmayan bu payları toplamak için Garanti Bankası hissesinin Cuma günkü kapanış fiyatından yüzde 15 daha yüksek bir fiyat teklif etti.
Bu da hisse başına 12,20 TL anlamına geliyor.
BBVA, ilk olarak 2010 yılında Garanti Bankası''nın yüzde 25 hissesini satın aldı.
2014 yılında ise Doğuş Holding yüzde 14,89 hissesini pay başına 8,79 TL''den BBVA''ya sattı.
Bahçeşehir Üniversitesi''nden Doç. Dr. Hakkı Öztürk''ün Twitter''da dikkat çektiği üzere bu hisse başına yaklaşık 4 dolara tekabül ediyordu.
BBVA, Şubat 2017''de ise Doğuş Holding''in elinde kalan %9,95 pay için hisse başına yaklaşık 2,2 dolar ödedi.
Şu an ise kalan paylar için yatırımcılara yaklaşık 1,2 dolar üzerinden çağrı yapıyor.
BBVA''nın Garanti Bankası''nın tamamına sahip olabilmesi için bütün hisseleri piyasadan toplaması gerek.
Eğer bunu gerçekleştirebilirse şirketin geleceği için nasıl bir planı olduğu henüz bilinmiyor.
''DÜNYANIN KALANINDA KÂRLILIKLAR ÇOK DÜŞÜK''
Prof. Dr. Burak Arzova, ucuzlaması dolayısıyla Garanti Bankası''nı satın almak adına BBVA için uygun bir zaman olduğunu aktarıyor.
BBVA''nın bu hamlesini tamamen ticari bir karar olarak değerlendiren Arzova, "Avrupa''nın ve dünyanın kalanında kârlılıklar çok düşük. Türkiye pazarında ne olursa olsun borsa özelinde kârlılıktan bahsedebiliyoruz" diyor.
YENİÇAĞ YAZARI EVREN DEVRİM ZELYUT DAHA ÖNCE AÇIKLAMIŞTI
Yeniçağ Yazarı Evren Devrim Zelyut “Garanti Bankası operasyonu bize neler söylüyor?” başlıklı yazısında “Piyasalar dün Garanti Bankası''ndan gelen bir haberle sallandı. "İspanyol Bankası BBVA, Garanti''de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi. BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi. Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar Euro) ödeme yapılacak."
Haberin bizlere anlattığı şu, İspanyollar banka sermayesinin yüzde 49,85''ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor. Şimdi Türklerin elindeki toplam sermayenin yüzde 50,15''ini temsil eden 2,1 milyar adet paya teklif sunuyor.” İfadelerini kullanmış ve “Bu teklifi irdelersek şu sonuçlara ulaşıyoruz” diyerek 4 madde sıralamıştı.