Proje tamamlandığında yaklaşık 280 yıl önce bulunan Türk tarihinin önemli yapı taşları yeniden tarih sahnesindeki yerini alacak.
1300 yıl önce Göktürk alfabesi ile yazılan
kitabeler ve yüzlerce heykelin bulunduğu vadi müzeleştirilecek
Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) 1994’te Moğolistan’a yaptığı resmi bir ziyaret sırasında sağlanan antlaşma ile yaklaşık 1300 yıl önce Göktürk Alfabesi kullanılarak Moğolistan’da yazılan kitabelerle, yüzlerce heykel ve şehir harabelerinin bulunduğu vadinin müzeleştirilmesi için çalışmalara başlandı. İlk Türk adının geçtiği Göktürk Kitabeleri’nin korunması için 15 milyon dolarlık proje kapsamında envanter, müze ve yol yapımı tamamlanan bölgede, teşhir için gün sayılıyor.
Dünya kültürüne hizmet
Çalışmada, Tonyukuk, Köl Tigin (Kültigin) ve Bilge Kağan adına dikilmiş anıtların yeniden dünya kültürüne kazandırılması amaçlanıyor. Bu eserlerin yanı sıra, bölgede bulunan kalıntıların yapılan kayıtlarının ardından kopyalanma işlemi bitirilerek, sergiye hazır hale getirildi. Türk tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini, dinini, ordu teşkilatını, sosyal hayatını görmenin mümkün olduğu yazıtların sergilenebilmesi için vadide inşa edilen müze binası bitirildi. Projenin önemli ayaklarından birini oluşturan Koşosaydam Vadisi’ni en yakın yerleşim birimi olan Harhorin iline bağlayan 46 kilometrelik yol inşası tamamlandı.