Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Türk Dünyası’nın 20 yılı...

Ülkemizde -sayın Süleyman Demirel’in deyimiyle- “Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar uzanan Türk Dünyası” gerçeğiyle ilgilenen pek çok vakıf, dernek var. Türk Ocakları, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı, Avrasya Yazarlar Birliği Vakfı gibi... Bu kuruluşlar; birliği, dirliği, kardeşliği; kültür ve sanatın kanatlarıyla gönüllere taşıma yarışı içindeler. Her biri birbirinden seçkin hizmetler veriyor. Hepsini saygıyla selâmlıyorum.
Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) geçen yılın Eylül’ünde düzenlediği “Türk Dünyası Çalıştayı” ile Türk Dünyası’nın son 20 yılı’nı ’masaya yatırmış’tı. Bu vakfımız bir güzel iş daha yaparak; Türk Dünyası’nın 20 Yılı hakkında sunulan değerlendirmeleri, özeleştirileri, önerileri bir kitapta topladı. Adı: “Türksav Türk Dünyası 20 Yıllığı”. Vakıf Başkanı sayın Yahya Akengin ve çalışma arkadaşlarının -gündem dışına itilmek istenen- böylesi önemli bir konuyu belgelemiş olması, gerçekten çok yararlı bir hizmet.
Türk Dünyası önemli mi? Açıkçası; böyle bir soruyu ’sorma’gereksinimi duymuş olmaktan utanıyorum... (İliştiri: 1945 yılıdır. Atom patlatılmıştır. ABD Başkanı Truman “Atom bombasının sırlarını yalnız İngiltere ve Kanada ile paylaşacağız” der. Truman açıkçası ‘Ben yalnız Anglo-Sakson dünyasına güveniyorum’ demek ister). Bu gerçekler ışığında; 250 milyonluk Türk Dünyası’nı ’önemsemeyen’kişileri -bilgisiz değillerse- iyi niyetli olarak değerlendiremeyiz!
Kitaba dönelim... “Türk Dünyası 20 Yıllığı” için bilgi şöleni demek çok daha doğru olur. Başkan Yahya Akengin’in ‘Giriş’yazısı; bir rehberin bilgi coğrafyasını gezeceklere sunduğu ön bilgiler gibidir. Su sözü rahatça yazıyorum: Bu eser, onlarca cilt kitap olacak bilgilerin yoğunlaştırılmış halidir.
Şimdi sizlere, kitabın “Türk Dünyasına Analitik Bakış” bölümünde yer alan yazar ve konularını veriyorum. Buyurun efendim okuyalım:
“Dr. Umut Arık: Türk devlet ve toplulukları ile ilişkiler; neler oldu? Neler yapılabilir?”, “Prof. Dr. Haydar Çakmak: Türkiye’nin Türk Cumhuriyetleri ile ilişkileri”, “Doç. Dr. Mehmet Seyfettin Erol: 20. yıldönümünde Türkiye-Türk Dünyası. Sorunlar, arayışlar ve gelecek”, “Doç. Dr. Celalettin Yavuz: Turan milletlerinin birbirlerini kucaklamasının 20. yılına girerken Türk Cumhuriyetleri-Türkiye ilişkileri”, “Tuncay Dursun: Türk Dünyasının son yirmi yılı, yahut ’Ne içindeyiz Türk asrının ne de büsbütün dışında”, “Doç. Dr. Ertan Efegil: Türkiye-Orta Asya ilişkilerine ilişkin değerlendirme: Ekonomik, siyasî ve eğitim boyutları”, “Prof. Dr. Umay Günay: Meselelere Batılı kurumlar, kurallar ve Batılı anlayış açısından bakış tartışılmalıdır”, “Doç. Dr. M. Nail Alkan: Avrupa Birliği’nin Orta Asya politikası”, “Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran: Türkler ve Türk birliği”, “Dr. Yaşar Kalafat: ‘Türk Dünyası’algısında kimliğin yeri ve rolü”, “Prof. Dr. Güven Sak: Türk Dünyası’nın iktisadî bütünleşmesi için somut bir gündem: Modern İpek Yolu projesi”, Yrd. Doç. Dr. Şadlık Amanov: Türk Cumhuriyetleri arasındaki bölgesel entegrasyon girişimlerinin değişen dinamiği: Fırsatlar ve sorunlar”, “Arslan Bulut: Türk Dünyası Anayasası”, “Doç. Dr. Fatma Açık: Türkçe ve Sovyet dil politikası”, “Osman Baymak: Türk Dünyası’nda Kosova’nın yeri ve önemi”, Erjada Progonati: Günümüz Türkiye’sinin Balkanlar politikası”, “İslam Beytullah Erdi: Bulgaristan Türkleri gerçeği”.
Ayrıca kitap; Namık Kemal Zeybek, Prof. Dr. Erol Göka, Prof. Dr. Ali İhsan Kolcu, Muhsin Mete, Doç. Dr. Mehmet Dikkaya, Yrd. Doç. Dr. İhsan Çomak, İbrahim Terzioğlu’nun konuyla ilgili yazılarını da barındırıyor.
Bu önemli esere www.turksav.net sitesinden veya yahyaakengin@yahoo.com e.posta adresinden ulaşabilirsiniz.
Haftaya buluşmak dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları