Türk bilim adamlarından radyasyon dedektörü

Türk bilim adamlarından radyasyon dedektörü

Türk bilim adamlarından radyasyon dedektörü

HACETTEPELİ BİLİM İNSANLARI GELİŞTİRDİKLERİ YÖNTEMİ DÜNYAYA SATACAK
Prof. Dr. Mehmet Tombakoğlu’nun başkanlığında yürütülen “Bilgisayar tabanlı radyasyon algılama sistemi” projesi tamamlandığında, yurt dışında 100 bin dolara satılan sistem 3-5 bin dolara mal olacak Cevre kirliliği ve insanda başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa neden olan radyasyonun tespitinde müthiş bir yöntem geliştirildi. Dünyada sadece Amerikalı birkaç şirket ile İsrailli bazı firmaların üzerinde çalıştığı ’radyasyon sistemi’konusunda Türkiye’de de bilim adamları çalışma başlattı.

Dünyada bir ilk
Prof. Dr. Tombakoğlu ve ekibinin geliştirdiği bilgisayar sistemi ise dünyada bir ilk olacak. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mehmet Tombakoğlu yönetiminde yürütülen çalışma ile radyasyon tespiti hem daha kolay hem de daha ucuza yapılacak. Şu anda son aşamaya gelen proje tamamlandığında yurtdışında yaklaşık 100 bin dolara satılan radyasyon algılama sistemi Türkiye’de 3-5 bin dolara mal olacak. Prof. Tombakoğlu, Popüler Bilim’e “Bilgisayar tabanlı radyasyon algılama sistemi” ni anlattı.
Çalışmaların  2 önemli sonucu olacağını anlatan Tombakoğlu, “Birincisi, bu sistemle, radyasyonla ilgili deneyler radyasyonsuz ortamlarda yapılabilecek. İkinci önemli sonuç  ise her deney için ayrı bir sistem kurulmasına gerek kalmayacak” dedi.

Radyasyonu böyle tespit ediyor
Bir çevre bilimcinin herhangi bir bölgedeki radyasyonu tespit ederken bu sistemden yararlanarak neler yapabileceğini ise Prof. Dr. Mehmet Tombakoğlu şöyle anlattı: “Herhangi bir bölgedeki kirliliği ölçerken aktivasyon yapıyorsunuz. Aktivasyon sonucu aktiflenen bazı izotopları ölçerek kirlilikle ilgili bilgiye ulaşmaya çalışıyorsunuz. Bunu
yapmak için aktivasyon yapacak bir ortam lazım. Aldığınız örnekleri bir reaktöre götürüp aktiflersiniz. Sonra bundan sayım alıp ne tür elementler olduğuna, ondanda kirliliğin tipine ulaşırsınız. Ya da elinizde bir malzeme var. O malzemenin neden oluştuğunu öğrenmek istiyorsunuz. Bunları bu sistemle bilgisayar ortamında öğrenebiliyorsunuz.”