Fatih Erboz / Yeniçağ
Anayasanın Yüksek Mahkeme olarak Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ni öngördüğünü ifade eden Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, "Anayasa değişikliği ile Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırıldı. Bunlar çok başarılı ve bağımsız olarak verdikleri isabetli kararlar ile tarihe geçti. Bunları görmemiz lazım" dedi.
Askeri mahkemeleri kaldırmanın bir anlamı bulunmadığını belirten Türk, o görevi yapacak bir organ gerektiğini söyledi. Türk sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun için Askeri Yargıtay'ın işlerine bakacak Yargıtay'da, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi için ise Danıştay'da bir daire açacaklar. Böyle olunca kaldırmanın bir anlamı yok sadece bu mahkemeleri değil, savaş hali dışında askeri mahkemeleri tümüyle kaldırdılar. Hangi durumlarda askeri mahkemelere gidileceğini anayasa tanımlamış. Bu, ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır ve devam ediyor. Yüksek yargıda da askeri Yargıtay'ın yerine temyiz olarak baktığı davalara Yargıtay içinde bir daire görevlendireceksiniz. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi yerine Danıştay'da bir daire görevlendireceksiniz. Oysa bu mahkemeler zaman içinde verdikleri kararlarla bir içtihat birikimi de meydana getirmiş olan mahkemeler. Böyle bir birikimleri de var."
Hikmet Sami Türk, askeri Mahkemeleri yargıdan askerin etkisini yok etmek için kaldırmanın bir anlamı olmayacağına da dikkat çekti. Türk, "Bağımsız olarak çalışmıştır bu mahkemeler verdikleri kararlar da isabetli kararlardır. Bence hatalı oldu, yazık oldu" diye konuştu. Bunları tek bir mahkemede toplamanın yeterli olmayacağına vurgu yapan Türk şunları anlattı: "ABD örnek oluyor. Orada da başka bir takım özellikleri olan askeri mahkemeler var. Yargı üç kademe. Her eyalette bir ayrı temyiz mahkemesi var. Ondan sonra Washington'daki üst mahkeme. Bunların hepsini toplarsınız o zaman devasa bir Yargıtay, devasa bir Danıştay ortaya çıkar. Bunları bile ayırmak zorunda kalırsınız. Bunlar verdikleri kararlarla aynı zamanda hukuk sisteminde kendilerine ait yere layık olduklarını kanıtlamış mahkemelerdir. Kapatıldı."
Askeri Mahkemelerin kapatılmasıyla yeni bir organizasyona gidileceğini bildiren Türk, "Buna göre o davalara bakmak üzere Yargıtay'da, Danıştay'da organizasyona gidilecek. Yargı birliği içtihat birliği anlamına gelir. Şimdi bölge idare mahkemeleri de kuruldu. Bunlar arasındaki içtihat birliği sağlanacak. Onlarla ilgili mekanizmalar öngörülmüş zaten. Gerektiğinde içtihadın birleştirilmesi nasıl sağlanıyor bu mekanizmalar var zaten. Tek binada, tek yüksek mahkemede toplamakla yargı birliği olmuyor" dedi.