Turizm krize meydan okuyor!

Turizm krize meydan okuyor!

Turizm krize meydan okuyor!

Domuz gribi ve küresel kriz bile Türk turizminin gücüne yenik düştü. Yılın ilk 6 ayı, geçen yılın rakamlarında...

Dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz ve büyük panik yaratan domuz gribi bile Türk turizminin hızını kesemedi. İlk ayda Türkiye’yi tercih eden turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 0.9 azalışla 10 milyon 600 bine yaklaştı. Ancak haziranda başlayan yoğun artış bu rakamların da aşılabileceğini gösteriyor. Nitekim sadece geçen ay gelen turist sayısı 3.3 milyona yaklaştı.
Dünya Turizm Örgütü (DTÖ) 2009’un turizminde büyüme görülmeyeceğini ve yüzde 1-2 düşüş yaşanacağını bildirirken, Türkiye, turist sayısında bu verilerin de üzerine çıkmış oldu.

Almanlar ilk sırada
İlk 6 ayda Türkiye’yi en fazla ziyaret edenler, her zamanki gibi Almanlar oldu. 1 milyon 682 bin 803 Alman, Türkiye’de gelerek genellikle Antalya çevresinde deniz-kum-güneş tatili yaptı. Benzer şekilde Türkiye’ye 5 ayda toplam 514 bin İngiliz gelirken, haziran ayıyla birlikte bu rakam 854 bin 271’e çıktı. Ocak-Haziran döneminde Orta Doğu’dan gelen turist sayısındaki artış da dikkat çekiciydi.


Rusların favorisi haziran
Son dakika rezervasyonlarının beklendiği Rus pazarında da dikkat çekici bir toparlanma var. Ocak-Mayıs döneminde 500 binlerde olan Rus turist sayısı, haziranla birlikte 1 milyon 3 bin 377’ye ulaştı. Haziranda Türkiye’yi 3 milyon 263 bin kişi ziyaret etti. Bu rakam, yılın ilk 3 ayında gelen turistlerin toplamını aştı. Haziranda 481 bin 300 kişiyle en fazla Rus turist geldi. Rusları, 478 bin 412 kişiyle Alman turistler takip etti.


Akdeniz’e sahil yolu
Yaklaşık 9 saatlik Mersin-Antalya yolunu 5 saate indirecek olan “Akdeniz Sahil yolu Projesi” Doğu Akdeniz’e hayat verecek. Mersin bölümünün tamamlanmasıyla tarihi Kız Kalesi’nin de bulunduğu bölge turizm açısından yeni bir ivme kazanacak.