Tunceli’nin Nazımiye ilçesi kırsalında, operasyonda olan jandarma özel harekat timlerinin bulunduğu alanda etkili olan soğuk hava nedeniyle donma tehlikesi geçiren ve kaldırıldıkları hastanede şehit olan uzman çavuşlar Ferruh Dikmen (26) ve Asım Türkel'in (23) cenazaleri, Elazığ'da düzenlenen törenin ardından memleketleri Mersin'e gönderildi.
Şehit jandarma uzman çavuşlar Ferruh Dikmen ve Asım Türkel , Nazımiye ilçesinde düzenlenen operasyon alanında, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle girdikleri hipotermi sonucu kaldırıldıkları Tunceli Devlet Hastanesi'nde dün akşam şehit oldu. Gece yarısı Elazığ'a getirilen şehit askerler için havalimanında bugün sabah saatlerinde uğurlama töreni düzenlendi. Törene Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Elazığ Vali Vekili Mustafa Gül ve askeri yetkililer katıldı.
YENİ KAMUFLAJLAR KULLANILMAYA BAŞLANDI
Cumhuriyet'in haberine göre, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra şu an Milli Savunma Bakan olan dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın talimatıyla askeri kamuflajlar değişmişti. Temmuz ayından itibaren nano teknolojiyle üretilen, uydudan bakıldığında askerlerin görünmesini engelleyen, ultraviyole ışınlarından koruyan ve yıkandığında normallere oranla 8 kat hızlı kuruyan kumaşla hazırlanan kamuflajlar kullanılmaya başlanmıştı.
TESTLERE TABİ TUTULUYOR
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin (İHKİB) kuruluşu olan Ekoteks Laboratuvarı'nda, askerlerin giydiği, kullandığı eşya ile malzemeler, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen talep üzerine testlere tabi tutuluyor. Numuneleri alınan ürünler kanserojen madde içerip içermediği, alerjen yanlarının olup olmadığı, herhangi bir yanıcı durumda çabuk alev alıp yanıp yanmadığı, su geçirip geçirmediği, soğuk ve zorlu şartlara dayanıklı olup olmadığı sıkı denetimden geçiriliyor. Laboratuvarda, kimyasal, fiziksel ve performans testlerden geçmeyen hiçbir kumaş, askerlere kıyafet olarak dikilmiyor.
Ekoteks İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir, Anadolu Ajansı'na 22 Mart'ta yaptığı açıklamada resmi kurumlardan gelen talepleri hızlıca değerlendirdiklerini, her türlü testin büyük bir hassasiyetle yürütüldüğünü söylemişti. Askerlerin ve polislerin hayatlarını kolaylaştıracak parametreleri belirlediklerini anlatan Özdemir, şöyle konuşmuştu: "Zor koşullardaki bakterilerden arındırılmış ürünlerden tutun da yağmurda su geçirmezlikten, yanmazlık koşullarda yani herhangi bir tutuşurluluğun güç olması testleri burada yapılmaktadır. Askerimiz artık dünya koşullarının üstünde fonksiyonel giysilerle donatılıyor. Bu kullanılan malzemelerin fonksiyonel olması, kullanım konforu yaratmakta. Terlediğinde terini dışarıya atan, hava geçirgenliği sağlayan, yağmurlu ve zor kış koşullarında soğuğu içeri almayıp ama vücut sıcaklığını dışarıya atan bir fonksiyonel ürünler yapılabiliyor."
NASIL ŞEHİT OLDULAR?
Bu açıklamalara karşın iki askerin donarak şehit olması bazı soru işaretlerine yol açtı. Tunceli Valiliği, yaptığı açıklamada gerçekleştirilen operasyonda askerlerin hava şartlarından etkilendiği belirtilmişti. Açıklamada şöyle denilmişti: " Tunceli İl Jandarma Komutanlığımızca Nazımiye Kırsalında terörist unsurlara yönelik gerçekleştirilen operasyonda; olumsuz hava koşullarından etkilenen birliklerimizin hava şartlarının kısmen düzelmesine müteakip bölgeden helikopterle ile tahliye edildiği, (2) Jandarma personelimiz hipotermi tanısı ile Tunceli Devlet Hastanesine sevk edildiği ve burada yapılan tüm müdahalelere rağmen (1) Jandarma personelimizin şehit olduğu, diğer Jandarma personelimize ise müdahaleye devam edildiği bildirilmişti. Diğer Jandarma personelimize uzun süre müdahaleye devam edilmiş olup maalesef kurtarılamayarak şehit olmuştur. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı dileriz. Milletimizin başı sağolsun. İlimizde terörist unsurların bulunmasına ve etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalar azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir."