Tarihe Dersim İsyanı olarak geçen ayaklanmanın elebaşı Seyit Rıza ve beraberindeki 6 aşiret reisi 15 Kasım 1937''de Elazığ Buğday Meydanı''nda infaz edilmişti.
Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, Seyit Rıza ve beraberinde idam edilen 6 aşiret reisinin yer aldığı görseli sosyal medya hesabından "Anılarına saygıyla..." notu ile paylaştı.
SEYİT RIZA VE İDAMI
Seyit Rıza 1924''te Hozat''ı işgal etmiş; çevredeki cumhuriyet yanlısı aşiretlere saldırmış; devlet içinde devlet gibi davranmış, kendisine devlet tarafından yollanan çeşitli nasihat heyetlerine de silahla karşılık vermişti.
56 ASKERİMİZ HAYATINI KAYBETTİ
Dersim isyanı, hükümetin aldığı bir dizi kararı tanımayan aşiretlerin vergi ve asker vermeme ile bölgeye dokunmama ültimatomu ardından, 21 Mart 1937 günü Singeç Köprüsü''nün havaya uçurulması ve yanında bulunan karakolun basılarak 33 Türk askerinin şehit edilmesiyle başladı. Ayrıca Harçik deresi üzerindeki Pah Köprüsü de havaya uçuruldu ve askerlere ateş edildi. 56 askerimiz daha hayatını kaybetti. İsyanın en yoğun çatışmaları Mayıs-Eylül 1937 arası oldu.
Hızla yayılan isyan üzerine, Ankara Hükümeti kararlılıkla gitti. Başbakan İsmet İnönü 17 Haziran 1937 günü harekâtı, yerinde incelemek için Tunceli''ye gitti. 11 Eylül günü de Seyit Rıza ve iki adamı Erzincan''da Hükümet Konağı''na gelerek kayıtsız şartsız teslim oldu. Ayrıca 6 aşiret reisi de yakalandı. Seyit Rıza''nın eşi Bese Hanım çatışmalar sırasında öldü. 12 Ekim günü de Seyit Rıza ile birlikte 57 kişinin davası Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi''nde başladı.
Seyit Rıza ve 6 aşiret hakkında verilen idam kararı 15 Kasım 1937 günü infaz edildi.
Seyit Rıza''nın devletin köylülere dağıttığı toprakları zor kullanarak üstüne geçirdiği, sıcak savaş sonrası bölgeye hizmete gelen şehir yapılanması uzmanlarına karşı yöre halkını kışkırttığı belirtiliyor.