Tuncel-Tuğluk polis zoruyla getirilecek...

Tuncel-Tuğluk polis zoruyla  getirilecek...

Tuncel-Tuğluk polis zoruyla getirilecek...

ANKARA 11. Ağır Ceza Mahkemesi, terör propagandası yapmak suçundan yargılanan DTP’li Ayna ve Demirtaş’ın ardından Tuncel ve Tuğluk’un da duruşmada zorla hazır bulundurulmalarına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 30 Aralık tarihine erteledi.

DTP’li Tuncel ve Tuğluk da zorla mahkemeye getirilecek
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, terör propagandası yapmak suçundan yargılanan DTP’li Ayna ve Demirtaş’ın ardından Sabahat Tuncel ve Aysel Tuğluk’un da duruşmalara zorla getirilmesine karar verdi

Haber: Fatih ERBOZ
DTP’de ifade krizi sürüyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Emine Ayna ve Selahattin Demirtaş’ın ardından DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un da, terör örgütü propagandasını yapmaktan yargılandıkları davalarda, ifadelerinin alınması için mahkemeye zorla getirilmelerine karar verdi. Tuncel’in de aralarında bulunduğu DTP Kadın Meclisi üyesi 23 kişinin yargılanmalarına devam edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü duruşmasına, sanıklar Tarık Yıldırım ile Meryem Demir katıldı.


30 Aralık’a ertelendi
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, TBMM Başkanlığı’na sanık Sebahat Tuncel ile ilgili yazılan yazının sekreterinin almaktan imtina etmesi nedeni ile tebliğ edilemediğini, buna ilişkin hazırlanan tutanağın mahkemeye gönderildiğini kaydetti. Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, sanık Tuncel’in ifadesinin alınmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Şatır, iddianame içeriği, isnat edilen suçun vasfı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bu yöndeki içtihatları ve yapılan tebliğe rağmen sanığın duruşmaya gelmemesi karşısında, CMK’nın 146. ve 199. maddeleri uyarınca duruşma günü savunmasının alınabilmesi amacıyla sanık Sebahat Tuncel hakkında zorla getirme müzekkeresi düzenlenmesine karar verildiğini açıkladı. Sanıklar Tarık Yıldırım ve Meryem Demir’e avukat tayin edilmesi hususunda Ankara Barosu Başkanlığı’na müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 30 Aralık 2009 tarihine erteledi.


Tuğluk’u da polis götürecek
Öte yandan, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, “terör örgütünün propagandasını yaptığı” iddiasıyla İstanbul’da açılan bir dava kapsamında, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un da ifadesinin alınması için zorla getirme müzekkeresi düzenlenmesini kararlaştırdı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katılan olmadı. Duruşma 30 Aralık’a ertelendi. Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, Tuğluk’un, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlamasıyla yargılandığını ve mahkemenin, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Tuğluk’un sorgu ve savunmasının alınması için talimat yazdığını belirtti.


Cezaevinden Meclis’e
Sebahat Tuncel, terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanırken, 2007 seçimlerinde İstanbul 3’üncü Bölge’den bağımsız milletvekili seçildi. Sebahat Tuncel, Anayasa’nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83’üncü maddesi gereğince tahliyesine karar verilmişti. Tuncel, Irak’ın kuzeyindeki PKK kamplarına katıldığı için tutuklanmış ve 9 ay  Gebze M Tipi Cezaevi’nde kalmıştı. Yargılanması devam ederken serbest kalan  Tuncel, milletvekili seçilmesinin ardından dokunulmazlık zırhına büründü.

Arınç: Karar beni  çok rahatsız etti
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV’de katıldığı programda “DTP’li Sabahat Tuncel’in de mahkemeye zorla getirilmesi konusunda karar çıkmış. Bu konudaki yorumunuz nedir” sorusu üzerine,  parlamentodaki bir milletvekilinin yargılanması konusu kendisini bir milletvekili olarak rahatsız ettiğini söyledi. Arınç,  “Bu, dokunulmazlıkların layüsel olmasıyla ilgili bir konu değil. Suçlanıyor bir milletvekili ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi de karar verip, ’bunu yargılayın’ diyor. Bana göre yargılanmaması lazım” dedi.


Dokunulmazlıkları derhal kaldıralım
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milletvekili dokunulmazlığının sınırsız olmadığını, yargıya yardımcı olmak gerektiğini belirterek, DTP’li milletvekillerinin ifade vermelerini faydalı gördüklerini söyledi. İfade verildikten sonra sürecin devam edeceğini kaydeden Vural, şunları söyledi: “Buradan Meclis Başkanı’na çağrıda bulunuyorum. Milletvekilleri dokunulmaz olmamalıdır. Milletvekili kamuoyunda suç işleyen insanlar olarak algılanmamalıdır. Bu durumda yapmanız gereken şey şudur; Dokunulmazlıkları kaldıralım.”