Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, 15 Temmuz''a giden süreç ve TSK''daki FETÖ yapılanması hakkında açıklamalarda bulundu.
Yaycı, rütbesini FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in taktığı eski Tuğgeneral Serdar Atasoy’un 2021 yılında Kuvvet Komutanının muhalefetine rağmen Generalliğe terfi ettirilmesine "Teğmen rütbelerini Fethullah Gülen’in taktığı, bu yıl FETÖ üyesi olmaktan 15 yıl hapis cezası alan Serdar Atasoy 2021’de Kuvvet Komutanının muhalefetine rağmen Generalliğe terfi ettiriliyorsa kimse FETÖ ile mücadeleden bahsetmesin!" sözleriyle yüklendi.
Yaycı, Terörle Mücadele Kanunu’nda FETÖ ve gizli örgütler içim bir şey yapılmadığını söyleyerek "Terörle Mücadele Kanununda neden FETÖ gibi örgütlere özgün iltisak kavramı yok ve hala neden konmuyor? FETÖ ile mücadelenin hukuki zemini neden oluşturulmuyor? Bu büyük eksiklik, derhal giderilmelidir." ifadelerini kullandı
Yaycı, FETÖ’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu:
FETÖ son derece güçlüdür. Bunu kabul etmek lazımdır. Çünkü FETÖ ile etkin bir mücadele yapılması söz konusu değildir. Ankesörlü telefon ByLock bunla temizlenmez bu örgüt. Kurumların kendi içerisinde temizleme yapması lazımdır. O sızanların tespiti için kriterlerin ortaya konması lazımdır. TCK’da ve terörle mücadele kanunda bu örgüte yönelik değişiklikler yapılması lazım. Yoksa yapılmazsa yaptığınız her şey DHKPC-PKK ile bir tutarsanız, ki bu örgüt silahlı bir terör örgütüdür bir casus örgütüdür. Bunu PKK gibi IŞİD gibi bir örgüt değildir. O örgütlerle bir tutarak aynı kanun ve yöntemlerle mücadele edemezsiniz. Ülkeyi ele geçirmeye çalışan örgütten bahsediyoruz. Bu örgüte yönelik terörle mücadele kanununda değişiklikler yapılması lazımdır. Gerekli değişikliklerin net bir şekilde yapılması lazımdır. Aksi takdirde Türkiye’yi hukuksuzlukla suçluyorlar. Neden? Çünkü hukuki düzenlemeyi Türkiye yapmıyor. Şu saate kadar Türkiye bunu yapmış olsaydı bugün birçok şey, mesela diyor ki KHK’lılar iltisak miltisak kanunsuzdur. Ya kardeşim olur mu öyle şey diyorsunuz. E terörle mücadele kanununda iltisak kavramı yok diyor. Soruyorum, terörle mücadele kanununa FETÖ ile ilgili bu iltisak kavramı niye konulmuyor?
AKSOY, EMNİYETTE ÖRGÜTSEL BAĞINI ANLATMIŞTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesine göre örgüt içerisinde "Servet" kod adını kullanan Atasoy, 1996''da Harp Okulundan teğmen olarak mezun oldu.
Atasoy emniyet ifadesinde, İstanbul Altunizade''deki FEM dershanesinde teğmen rütbesini örgüt elebaşı Fetullah Gülen''in taktığını, kendisinin de Gülen''in elini öptüğünü itiraf etti.
O günden itibaren FETÖ''nün askeri yapılanması içerisinde yer alan Atasoy, 2003''te örgütün kendisine verdiği sınav sorularıyla kurmaylık sınavını kazandı.
Piyade kurmay albay rütbesindeyken 30 Ağustos 2020 Yüksek Askeri Şura kararıyla tuğgeneralliğe terfi ettirilen Atasoy, ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığına atandı.
Bu göreve başlamadan kısa süre önce Harekat Başkanlığı, ardından ise 4. Kolordu Komutanlığı emrine verilen Atasoy, emekliye ayrıldı.
Atasoy, 2006-2014 yılları arasında görev yaptığı Kars, İstanbul ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti''nde örgütün 4 farklı mahrem imamıyla ankesörlü telefon üzerinden irtibat sağladı.
Ayrıca Atasoy''un telefonu ile mahrem imamların kullandığı "patates hat" olarak bilinen operasyonel telefonların 23 kez ortak baz sinyali verdiği tespit edildi.
NE OLMUŞTU
"Rütbemi Fethullah Gülen taktı" diyen emekli tuğgeneral Serdar Atasoy, 2020 Yüksek Askeri Şura''da (YAŞ) Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı olarak atanmıştı. Atasoy’un FETÖ ile irtibatı tespit edildi, gözaltına alındı ve itirafçı oldu.
CİHAT YAYCI NASIL İSTİFA ETTİRİLDİ
Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Tümamiral Cihat Yaycı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’ndan alınarak Genelkurmay Başkanlığı emrine atanmıştı. Yaycı bu karar üzerine istifa etmişti.
Yaycı istifa dilekçesinde, "Bilâsebep ve mesnetten yoksun olduğunu düşündüğüm (Fetövari kumpasları çağrıştırırcasına) gerekçelerle emre alınmanın yanı sıra, apar topar ayrılışımın yapılmasının emredilmesi onurumu ziyadesi ile örselemiştir" demişti.