TÜİK enflasyonla birlikte bu enflasyonun nasıl gerçekleştiğini açıklayan rakamları grafik olarak yayınladı. O grafiklere bakan geri döndü bir daha baktı bir şey anlayamadı. Dönüp bir daha bakınca o grafikleri hazırlayanların bile dönüp, birkaç kez daha baktığına karar verdi. TÜİK grafiklerinde açıklanan yüzde 2,98 enflasyon arasında tutarsızlık olduğunu en çok emekliler hissetti. Çünkü bu enflasyon rakamları en çok onları etkileyecek.
İŞTE GRAFİKLERDEKİ GERÇEKLER
TÜİK’in grafiklerine göre konut fiyatları yüzde 2,25 artmış. Yıllık ise yüzde 63,51 oranında yükselmiş. Ancak emlakçılar ve inşaatçılar TÜİK’in rakamlarını görünce ancak gülme krizine girer. Hemen akla şu sözler geliyor:” TÜİK bu fiyatları nereden alıyor vatandaş da gidip, oradan ev satın alsın”.Çünkü piyasada konut fiyatları geçen yıla göre ikiye hatta üçe katlamış durumda.
TÜİK’e göre vatandaşın mayıs ayında ulaştırmaya ödediği para bir önceki aya göre yüzde 3,43 artmış. Ulaştırmada yıllık artış rakamı olan yüzde 107,62’yi görenler şaştı kaldı. Nasıl olur da ulaştırmada yıllık yüzde 107.62 artış olurken, aylık artış oranı yüzde 3,43 olur. Ancak vatandaş ulaştırmada grafikte yayınlanan rakamlardan çok daha fazla para ödüyor. Grafikte dikkat çeken iki kalem ise sigara ve alkollü içeceklerle eğlence fiyatları. Her ikisinde de aylık yüzde 6’nın üzerinde bir yükselişin yaşandığını gözler önüne serildi. Alkol ve sigaraya “sağlık için zam yapıldı” yorumları yapıldı. Sigara ve alkollü içeceklerin yıllık artış oranı yüzde 66’nın biraz üzerinde görünüyor ancak realiteye, sokaktaki vatandaşa göre bu grafiklere hesaplayanlar bile inanması zor.
TÜİK grafiklerinde göze takılan gıda ve alkolsüz maddelerde aylık yüzde 1,63 artış olmuş ama yıllık artış oranına gelince grafikte yüzde 91,63. Gel de sorma aylık yüzde 1,63’e yıllık yüzde 91,63. Markete pazara giden vatandaş bu fiyatları nerede buluyorlar adresini verseler de biz de gidip alışverişi oradan yapalım diye birbirlerine sordu.
TÜİK internet sayfasında Mayıs 2022''de, endekste kapsanan 144 temel başlıktan 9 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 130 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleştiğini yazdı. Demek ki Türkiye’de enflasyon yok. Sadece emeklilere yapılacak zam için mi bu rakam çıkarıldı.