Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD), bu sabah, üyelerine dikkat çeken bir uyarı mesajı gönderdi.
Üyelerin cep telefonlarına gönderilen mesajda, yanlı yayın yapan ve ifadeler kullanan spor medyasını uyardı.
Yapılan uyarıda, bundan böyle herhangi bir mecrada tarafgir yorumlarda bulunan spor medyası üyelerinin, belirli bir süre maçlara akreditesinin yapılmayacağı vurgulandı.
Gönderilen mesajda, "Üyelerimizin dikkatine. Bundan böyle TV'lerde, radyolarda, sosyal medyada, internet sitelerinde, YouTube kanallarında kulüplerin avukatlığına soyunmuş gibi konuşan, bir bakıma amigoluk yapan spor medyası üyeleri tespit edilecek olup spor müsabakalarına belli süre akredite edilmeyecektir." denildi.
TSYD başkanı Oğuz Tongsir ise sosyal medya hesabından "Futbolda alınması gereken acil önlemler" başlıklı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
1- Futbol Federasyonu Genel Kurul yapısı hemen değişmelidir. Üyelik için belirli kıstaslar aranmalıdır. Yıllarca hakemlik veya antrenörlük yapan biri federasyon seçimlerinde oy kullanamazken, örneğin kulüp yöneticisi olmuş benzin istasyonu sahibi birinin oy kullanması futbol adına kabul edilemez bir uygulamadır
2-Özerk denilen Futbol Federasyonu kesinlikle özerk değildir. Bağımsızlığa kavuşturulmalı, siyasetten uzak tutulmalıdır.
3- 6222 sayılı sporda şiddet yasası sözde kalmıştır. Hiçbir şekilde uygulanmamaktadır. Spor mahkemeleri kurulmalıdır.
3- Futbolcuların hakları koruma altına alınmalı, sendika kurulmalıdır. Anadolu'daki birçok futbolcu alacaklarını alamamakta, eli kolu bağlı şekilde beklemektedir.
4- Kulüpler sezon boyunca istediği kadar Teknik Direktör alıp göndermektedir. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Kulüplere sezon boyunca en fazla 2 Teknik Direktörle çalışma şartı getirilmelidir.
5- Sosyal medya futbol için büyük tehlikedir. Herkes kendi kurduğu you tube kanalında ağzına geleni söylemekte, kamuoyu oluşturmakta, toplumu galeyana getirmektedir. Devletin bir an önce sosyal medya yasası çıkarması ve yaptırımlar uygulaması şarttır.
6- Süper ligde oynayabilmek için kulüplere bazı şartlar getirilmelidir. ( Antrenman sahası, sosyal tesis, stadyum, bütçede mali denge gibi) Her önüne gelen parayı bulunca süper lige yükselmemelidir.
7- Hakemlerin kendilerini geliştirmedikleri görülmektedir. Senede bir defa göstermelik seminerler yerine her ay kurslar düzenlenmeli, hakemlere pozisyonlar defalarca izletilmeli, gerekirse yurt dışından hakem hocaları getirilmeli, uygulamalı dersler verilmelidir.