TSK'dan köstebek projesi

TSK'dan köstebek projesi

TSK'dan köstebek projesi

*  TÜrk Silahlı Kuvvetleri (TSK), son dönemde yaşanan evrak ve belge sızmalarına karşı yeni bir projeye imza atıyor. Yeni sistemde yazılı evraktan vazgeçilecek, belgeler elektronik ortamda ‘güvenlikli’ dağıtılacak.

TSK’dan köstebek projesi
Son dönemde bazı belge ve evrakların sızması, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yeni arayış ve önlemlere yöneltti. Bu çerçevede, belge ve evrakların, elektronik ortamda güvenlikli olarak dağıtımını yapacak yeni bir sistem için ’start’verilecek. Savunma Sanayi İcra Komitesi, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Ankara’da toplanacak. Toplantının ana gündem maddelerinden biri e-evrak projesi. “Mesaj ve Evrak Dağıtım Sistemi Projesi’nde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki iç yazışmaların, evrakların ve belgelerin elektronik ortamda güvenlikli olarak dağıtımı hedefleniyor. Bilindiği gibi son dönemde TSK’ya ait bazı iç yazışmalar ve belgeler, bazı basın ve yayın organlarında yer almıştı.

Uyduda nihai karar
Yeni sistem ile yazılı evrak ve belgeden vazgeçilirken, bunun elektronik ortamda güvenlikli olarak dağıtımının yapılması hedefleniyor. Toplantının bir başka gündemini ise Göktürk Projesi olarak da bilinen Keşif ve Gözetleme Uydusu oluşturuyor. Bu konuda da nihai karar çıkması bekleniyor. Proje, uzun bir süredir askerler ile hükümetin farklı tercihleri nedeniyle bir türlü sonuçlanamamıştı. İtalyan Telespazio, Alman OHB ve İngilizlerin EADS Astrium firmalarının yarıştığı ihalede, başta Hava Kuvvetleri Komutanlığı olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı ihalenin Almanlara verilmesi istiyor. Askerler uydu kapasitesi açısından Almanların verdiği teklifin daha cazip olduğunu belirtirken, siyasi kanadın ise İtalyanlara göz kırptığı bildiriliyor. Alınan bilgiye göre, teknik kapasite açısından yapılan değerlendirmelerde, daha önce daha alt sıralarda yer alan İtalyan Telespazio, son teknik değerlendirmede bir anda ilk sıraya yükseldi. (ANKA)