TSK SARSILDI (30 Temmuz 2011)

TSK SARSILDI (30 Temmuz 2011)

TSK SARSILDI

Cumhuriyet tarihinde ilk

Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları emekliliklerini istedi.

Ankara’da derin kriz

Türkiye, Çankaya Köşkü’ndeki üçlü zirvenin ardından TSK’dan gelen “toplu emeklilik” kararıyla sarsıldı.

Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ve Kuvvet Komutanları’nın topluca emekliliklerini istedikleri bildirildi. Çankaya köşkünde dün öğlen saatlerinde Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla üçlü bir zirve gerçekleştirildi. Yaklaşık bir saat süren zirvenin ardından Genelkurmay Başkanı Koşaner, Çankaya Köşkü’nden ayrıldı. Orgeneral Koşaner’in ayrılmasından sonra Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık 20 dakika başbaşa görüştü. Çankaya zirvesinden yaklaşık 6 buçuk saat sonra Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının toplu emeklilik haberi geldi. Kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesinde gelen bu haber, Ankara’da deprem etkisi yarattı.


Görülen lüzum üzerine
Emeklilik dilekçesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunan Koşaner’in “gördüğü lüzum” üzerine görevinden ayrıldığı belirtildi. Işık Koşaner’le birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay’ın da emekliliğini istediği bildirildi.

1 haftada 3 zirve
YAŞ öncesi alınan istifa sürecinde bu hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner üç kez görüştü. İlk görüşme, salı günü Erdoğan, Koşaner’i Merkez Bina’da kabulü ile gerçekleşti. Perşembe günü ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kabul ederek haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Ardından da Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’i Resmi Konut’ta kabul ederek, haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Dünkü üçüncü ve son görüşme ise Köşk’te Cumhurbaşkanı Gül’ün ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantı sonrası açıklama yapan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YAŞ öncesi gerçekleştirilen görüşmelerin pürüz olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Ancak daha sonra toplu emeklilik dilekçeleri Türkiye’yi sarstı.


Koşaner, tutuklu komutanlar nedeniyle istifa ettiğini açıkladı

Genelkurmay Başkanlığı görevinden istifa eden Orgeneral Işık Koşaner bir veda mesajı yayınladı. Koşaner’in tutuklu komutanlar hakkındaki sözleri dikkat çekti. Mesajına, ’Değerli Silah Arkadaşlarım’diye başlayan Koşaner, emekli ve muvazzaf çok sayıda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubunun somut delillere dayanmayan iddialar nedeniyle soruşturmalara tabii tutulması, tutuklanması ve yargılanmasının, tüm TSK personeli tarafından üzüntü, endişe ve kırgınlıkla izlendiğinden emin olduğunu belirtti. Koşaner şu ifadeleri kullandı: “Şu anda 173’ü muvazzaf, 77’si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuş, hürriyetlerinden yoksun olarak tutuklu bulunmaktadır. Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, bir çok hukukçunun da ifade ettiği gibi, mümkün değildir. Bu durum, bir çok defa yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır. Haklarında henüz hiçbir kesin yargı kararı olmamasına rağmen tutuklu bulunan 14 general-amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tahdit edilmesinin yanı sıra mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yükser Askeri Şura’da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır.” Koşaner, “ Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da TSK’nın sürekli gündemde tutularak kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yatarılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır” dedi.
Devam etme imkanı kalmadı
Işık Koşener şöyle devam etti, “Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır. Şartlar ne olursa olsun TSK’nın kahraman mensuplarının kutsal görevlerinde bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üstün disiplin, cesaret ve fedakarlıkla başarıya ulaşacaklarına olan kesin inancımı bir kez daha güvenle ifade ederken, TSK’nın tüm mensuplarına sağlık ve esenlikler dilerim” dedi.


KİM
KİMDİR?

Hasan Aksay
Hava Kuvvetleri Komutanı

1965 yılında Askeri Hava Lisesi’nden, 1981’de Hava Harp Akademisi’nden mezun olan Aksay, ardından kurmay subay olarak; 4’üncü Ana Jet Üs 141’inci Filo Komutanlığı’nda Eğitim Subaylığı yaptı. 1994 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi eğitimini tamamlayan Aksay, 1994 yılında Tuğgeneral, 1998’de ise Tümgeneralliğe terfi etti ve bu konumunda da 1’inci Taktik Hava Kuvveti Komutan Yardımcılığı ve Hava Kuvvetleri Harekat Başkanlığı görevlerini yürüttü. 2002 yılında Korgeneral, 2007 yılında ise Orgeneralliğe terfi etti. Harp Akademileri Komutanlığı görevini müteakip 25 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevine atandı. 1974 Kıbrıs Barış Harekatına katılan ve ayrıca, NATO’nun Bosna-Hersek’te icra ettiği barışı koruma harekatında birlik komutanlığı yapan Hava Orgeneral son olarak Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyaları (2007) verilmişti.


Erdal Ceylanoğlu
Kara Kuvvetleri Komutanı

Genelkurmay Başkanlığı’ndan emekliliğini isteyen Işık Koşaner’den sadece 1 sene sonra 1966’da Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Erdal Ceylanoğlu, 1974 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda çeşitli birliklerde görev yaptı. 1992 yılında Tuğgeneral, 1996’da ise Tümgeneralliğe terfi etti. Bu rütbe ile son olarak Milli Güvenlik Akademisi Komutanlığı Görevlerini yürüten Ceylanoğlu, 2002 yılında Korgeneralliğe yükseltildi. Yeni görevinde Jandarma Asayiş Komutanlığı, Asayiş Kolordu Komutanlığı ve Değerlendirme Başkanlığı Görevlerinde Bulundu. 30 Ağustos 2007’de Orgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevine atandı. 30 Ağustos 2010’da 1. Ordu Komutanlığı’na atanan Ceylanoğlu, Orgeneral Avni Atila Işık’ın istifa etmesi üzerine, yerine Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.


Işık Koşaner
Genelkurmay Başkanı

Türkiye’nin 27. Genelkurmay Başkanı Sebahattin Işık Koşaner, 1965 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. 1978 yılında Kara Harp Akademisi’ni bitiren Koşaner, ordunun çeşitli birimlerinde görev yaptıktan sonrda 1992 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Bu rütbe ile Kara Kuvvetleri Lojistik Plan Daire Başkanlığı ve 1. Komando Tugay Komutanlığı görevi yaptı. 1996 yılında Tümgeneralliğe terfi eden Koşaner, Kara Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüttü. 2000 yılında Korgeneral, 30 Ağustos 2004 tarihinde Orgeneralliğe terfi etti. 30 Ağustos 2006 tarihinden geçerli olarak Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı. 2008 yılı Yüksek Askeri Şûra kararı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine atanan Koşaner, 2010 yılı Yüksek Askerî Şûra kararı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilmişti.


Eşref Uğur Yiğit
Deniz Kuvvetleri Komutanı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekliliğini isteyen Oramiral Uğur Yiğit, 1964 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu. Donanmanın çeşitli gemilerinde branş subaylığı ve bölüm amirliği görevlerinde bulunduktan sonra, 1975-1977 yılları arasında Deniz Harp Akademisi öğrenimi gördü. 1992 yılında Tuğamiralliğe terfi etti. 1996 Yılında Çanakkale Boğaz Komutanlığı’na atanan Yiğit, 30 Ağustos 1997 tarihinde Tümamiral, 2002 yılında da Koramiralliğe terfi etti. 2005-2007 yılları arasında Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevlerini deruhte eden Yiğit, 30 Ağustos 2007 tarihinde Oramiralliğe terfi etti. Donanma Komutanlığı görevini ifa eden Yiğit, 2009 tarihinden itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini deruhte etti. Oramiral Yiğit, TSK Üstün Hizmet Madalyası, NATO Madalyası ve Batı Avrupa Birliği Görev Hizmet Madalyası (Eski Yugoslavya) sahibiydi.