TRT'nin bandrol haracı için iptal davası açılıyor

TRT'nin bandrol haracı için iptal davası açılıyor

TRT'nin bandrol haracı için iptal davası açılıyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu, TRT bandrol ücretlerini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının yasaya aykırı olduğunu belirtip, “İptal için yargıya başvuracağız” dedi.

TÜDEF, iptal için mahkeme yolunda
TRT’nin bandrol haracı yargıya taşınıyor
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, TRT bandrol ücretlerini yeniden düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının iptali için dava açacaklarını söyledi


Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Tüketiciler, TRT’nin bandrol haracına karşı ayaklandı. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, TRT bandrol ücretlerini yeniden düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının yasaya aykırı olduğunu savunarak, “İptal için yargıya başvuracağız” dedi. Çetin, yaptığı açıklamada, Türkiye Radyo ve Televizyon Gelirleri Kanunun 2. maddesinde kurum gelirlerinin tek tek belirlendiğini hatırlatarak, yasada radyo-TV cihazlarını taşıyan araçların vergi matrahına dahil edilmediğini ifade etti.

Anayasaya aykırı
Buna rağmen, Bakanlar Kurulu kararıyla yasada olmayan bir yetki kullanılarak, bu cihazların üzerinde bulunduğu araçların vergi matrahı olarak belirlendiğine işaret eden Çetin, “Vergiler kanunla belirlenir ve kanuna aykırı ve kanunsuz vergi toplama yetkisi hükümete dahi verilmemiştir. Bu anlamda hükümet kararname ile kanunda olmayan bir yetki kullanmaktadır ve yasaya aykırıdır” dedi. Söz konusu karar ile kanunların geriye yürütülmezlik ilkesinin açıkça ihlal edildiğini iddia eden Çetin, “Kanunlar, yayım tarihi ile hüküm ifade eder. Oysa Ekim ayında çıkan Bakanlar kurulu kararı ile kararın yürürlük tarihi 3 Temmuz olarak belirlenmiştir. Bu durum anayasaya aykırıdır” şeklinde konuştu.

Vergi ahlakı bozulacak
Bu düzenlemenin, vergi kaçırmayı teşvik ettiğini savunan Ali Çetin, şöyle devam etti: “Fahiş vergi, tüketicilerde ve satıcılarda, ’hükümet bile yasa dışı davranıyorsa ben niçin yasaya uyayım’ düşüncesi yaratacaktır. Bu da zaten ülkemizde çok düşük olan vergi ahlakını daha da bozacaktır. .” TÜDEF olarak mahkemeye gideceklerini bildiren Ali Çetin, “Tüketiciler, tüketimden gelen güçlerini kullanmadıkça ne zam sağanağı duracak ne de soygun sona erecektir” dedi.

Milletin sırtında
Öte yandan, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Ali Er de, İbrahim Şahin’in Genel Müdürlüğü’nü yaptğı TRT’ye dolaylı vergi yoluyla kaynak aktarılmasının kurumun zararlarının milletin sırtına yüklenmesi anlamına geldiğini söyledi. TRT’nin yayıncılık yaptığını hatırlatan Er, “Reklamları bedava almıyor. Bu nedenle ticari faaliyet yürüten bir kuruma devlet tarafından fon aktarılmasını doğru değil. Sadece TRT’ye değil, bütçe açıklarını kapatmak için de sürekli ÖTV (Özel Tüketim Vergisi), KDV (Katma Değer Vergisi) arttırımı uygulanıyor. Böylece, kötü yönetimin bedeli vatandaşın sırtına yükleniyor” dedi.

Geri adım atıldı ama...
Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de sessiz sedasız yayımlanan Bakanlar Kurulu kararnamesi ile otomobillerdeki radyo-teyp bandrol ücreti, otomobilin fiyatına endeksleni. Daha önce, bandrol ücreti otomobildeki radyonun bedeli üzerinden alınıyordu. Örneğin orta sınıf bir araçta TRT bandrol payı olarak 32 TL olarak ödenirken, yeni kararnameyle bu rakam en az 200 TL’ye çıktı.

 

SIFIR REYTİNG YAPAN PROGRAMLARA MİLYONLAR AKITMAKTAN KAÇINMIYOR

TRT’de program yapanlar arasında en çok tartışılan iki isim kuşkusuz Hakan Şükür ile Esra Ceyhan. TRT, Şükür’e yılda 700 bin TL, Ceyhan ile ekibine ise aylık 500 bin TL ödüyor.

Vatandaşın parası  işte böyle savruluyor
AKP “ye yakın gazeteci ve televizyoncuların başına adeta devlet kuşu kondu. Yandaş medyada çalışan isimlerin TRT” ye yaptığı programlar patladı. TRT, reytingde yerlerde sürünen bu programlara para yağdırmayı sürdürürken, bu durum vatandaşların ve muhalefetin sert tepkisine neden oldu. Muhalefet, halkın parasının TRT vasıtasıyla çarçur edilmesini zaman zaman Meclis gündemine taşıdı.

Ceyhan’a 40 bin TL aylık
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, hafta için her gün TRT 1’de “Esra Ceyhan’la Hayat” programını sunan Esra Ceyhan’ın alacağı ücreti Meclis gündemine taşımıştı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle bir önerge veren Öğüt, “Milletvekili 8 bin TL alırken, Ceyhan’a 40 bin TL verilecek. TRT’nin bu program için yapımcı firmaya program başı 25 bin TL vereceği, haftada 5 gün yayımlanacak programa ayda toplam 500 bin TL ödeyeceği iddia edilmektedir” şeklinde konuşmuştu.

Hakan Şükür’e servet
TRT’de tartışılan bir başka isim de Galatasaray’ın eski futbolcusu Hakan Şükür’dü. Ünlü golcünün, yılda 700 bin TL karşılığında TRT 1’de yayınlanan “Stadyum” programında spor yorumculuğuna soyunması büyük tartışma yaratmıştı. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Hakan Şükür’e ödenen paranın toplumda çok büyük bir yara açacağını belirterek, şunları kaydettmişti: “Şükür’ün bu kadar yüksek bir parayla program anlaşması yapması toplumun bir çok kesiminde haklı olarak tepki ile karşılanır. TRT hiçbir zaman iktidar partilerinin kanalı olamaz.” 

Bereket’e 60 bin TL
CNN TÜRK’ten TRT’ye transfer olan Mithat Bereket’in aldığı para da epeyce tartışma konusu olmuştu. Odatv’nin haberine göre, Mithat Bereket, Pusula için TRT’den aylık 60 bin TL alacak. Ancak bu rakama programın yapım masrafları dahil değil. Bereket ve ekibi, prodüksiyon masraflarını ayrıca faturalandıracak. Öte yandan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, CHP’li Ali İhsan Köktürk’ün, TRT’de program yapanların aldığı ücretlere ilişkin soru önergesine, “Adı geçen kişilere kendileri ile yapılan ticari sözleşmeler uyarınca ücret ödenmekte olup, ticari sözleşmelere ilişkin ücretler tarafların rızası bulunması halinde açıklanabilmektedir” karşılığını vermişti. İşte rızası olmadan aldıkları ücret açıklanamayan bu isimlerden bazıları ve yaptıkları programlar:

AKP’ye yakın isimler
Politik Açılım: Yeni Şafak gazetesi yazarı Fehmi Koru ile Milliyet gazetesi yazarı Derya Sazak’ın birlikte sunduğu program TRT 1’de yayınlanıyor.
Ezberbozan: Daha önce Zaman ve şimdi de Yeni Şafak gazetelerinde köşe yazan Tamer Korkmaz sunuyor.
Düşünce İklimi: TRT 2’de yayınlanıyor. Abant Platformu’nun koordinatörü Prof. Dr. Kenan Gürsoy sunuyor.
Gündeme Dair: 2007 yılında yayınlanan bir tartışma programı. Sabah yazarı Emre Aköz ile AKP Milletvekili Özlem Türköne’nin eşi Mümtaz’er Türköne hazırlamıştı. Türköne’nin Zaman Gazetesi’nde de yazıları yayınlanıyor.
Enine Boyuna: 2007-2008 yayın döneminde TRT-1 ekranlarında yayınlanan programı, Zaman ve Today ’s Zaman’ın yazarı Dr. İbrahim Kalın sunmuştu.   
Bamteli: Tayfun Talipoğlu’nun sunduğu program TRT 1’de yayınlanıyor.
Nasılsınız: Sunucu yine Talipoğlu. Bu da TRT 1 programlarından.
Sen-Siz Olmaz/ Olur mu Programı: TRT 1’de  ekrana gelmişti. Taraf Gazetesi yazarı Önder Aytaç hazırlayıp sunuyordu. TESEV için rapor hazırlayan Aytaç, TSK’yı hedef alan yazılarıyla tanınıyor.
Gezgin Anadolu’da: Programı Murat Yeni sunuyor. Yeni, yıllarca Samanyolu TV’de maceracı olarak Anadolu’yu gezmişti.
Felsefe Konuşmaları: Yeni Şafak ve Zaman’da yazan Prof. Dr. Teoman Duralı’nın görüşlerini açıkladığı programdı.
Bedirhan Gökçe ile Gecenin Kıyısında: TRT 1’de 2008 yılında yayınlandı. Muhafazakar kanada yakın bir isim olarak biliniyor.