Ankara’da 9 kişinin hayatını kaybettiği 100'e yakın kişinin de yaralının olduğu yüksek hızlı tren kazasını soruşturan savcılığın olay yerinde yaptığı keşif tutanağı ortaya çıktı.
13 Aralık 2018’deki tren kazasının meydana geldiği Marşandiz İstasyonu’nda, Ankara Başsavcılığı’nca görevlendirilen 3 savcı tarafından yapılan keşif çalışmasının tutanağında dikkat çekici bilgiler yer aldı. Tutanakta, keşif çalışmalarına üç savcının yanı sıra üç polis, bir makinist, bir makasçı, bir kontrolör, bir hareket memuru ve YHT Tren Trafik Müdürü’nün de imzası yer aldı. Tutanakta, Marşandiz İstasyonu’nda elle tanzim edilen 2 makasa, kazadan sonra elektrikle idare edilebilmesi için yeni bir pano konularak buton eklendiği belirtildi.
İLGİLENEN PERSONEL SAYISI ARTTIRILDI
Tutanağa göre, savcıların isteği üzerine, keşfe eşlik eden makasçı Ahmet Birtek, makasların nasıl tanzim edildiğini ve raylarda meydana gelen değişikliği gösterdi. Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Birtek, savcıların sorusu üzerine “YHT garda olay sırasında ben dahil 7 makasçı görev yapıyordu. Şu an 9 kişi görev yapmaktadır. Olaydan önce saat 23.00’e kadar iki kişi görev yaparken, 23.00’ten sonra tek makasçı çalışıyordu. Şu anda tüm vardiyalarda iki makasçı birlikte görev yapmaktayız” dedi.
SAVCIDAN MAKİNİSTE MAKAS SORUSU
Savcılar, keşfe katılan YHT makinisti Murat Atılmış’a da, trenler makas değişikliğiyle başka bir hat üzerine geçtiklerinde, makinistlerin bunu fark edip edemeyeceklerini ve tren ön camından görüp göremeyeceklerini sordu. Atılmış, bunun üzerine “Değişikliği 1. makinist fark edebilir ancak yaptığı görüşme veya başka nedenle fark edememesi de söz konusudur. Ön camdan ise 1. makinist görebilir ancak 2. makinistin, oturduğu koltuğun pozisyonu nedeniyle yolu görmesi mümkün değildir” dedi.
RAYLAR GÖRÜNMÜYOR
Tutanağa göre savcılar, makasçıların bulunduğu kulübede de inceleme yaptı. Bu kulübenin yanına kazadan sonra ikinci ve daha büyük bir kulübe konulduğu belirtilen tutanakta, bu noktadan bakıldığında Hat- 1 ve Hat-2 başlangıçlarının, rayların virajda kalması nedeniyle görülemediği de yazıldı.
MAKASI DEĞİŞTİRMEDİ
Daha sonra savcılar, makas değişikliklerinin yapıldığı bölgeyi gösteren kaza anına ilişkin kamera kayıtlarını izledi. Tutanağa göre, soruşturma kapsamında tutuklanan makasçı Osman Yıldırım’ın kaza yapan Konya treni için saat 06.24’te M-88 makasını tanzim etmeye başladığı, daha sonra M-88 makası ile S-74 makası arasında bulunan makasçı kulübesine doğru gittiği belirtildi. Yıldırım’ın, Eskişehir treninin gelişi sırasında tanzim ettiği S-74 makasını, Konya treni için Hat-1’e tanzim etmeye gitmediği kaydedilen tutanakta, kazadan yani muhtemelen olayı duyduktan sonra S-74 makasa koşup, makasın Hat-1’de olup olmadığını görmeye gittiği vurgulandı.