Vücut sağlığınızı korumak ve hastalıklara karşı direnç kazanmak için dengeli ve sağlıklı besinleri tüketmenizin gerekliliği vurgulandı.
Toros Dağları'nın gizli şifa deposu olarak bilinen alıç meyvesinin portakaldan 10 kat fazla C vitamini bünyesinden barındırması ve vücuda reset atan tek besin olarak öne çıkmasıyla dikkat çekti.
Alıç meyvesiyle ilgili detaylar…
ALIÇ MEYVESİ NEDİR?
Alıç, aslında Akdeniz’de yüzyıllardır yetişen Gülgiller ailesinden gelen bir ağaçtır. Toplumda yemişen, akdiken ve barutan isimleri verilen alıç meyvesi, 50’den fazla türüyle kırmızı, kırmızı-kahverengi, sarı renktedir. Yaprakları da faydalı olan alıç meyvesi ise hem taze hem de kuru olarak tüketilir.
ALIÇ MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
-Alıç meyvesi güçlü bir c vitamini kaynağı olmasıyla biliniyor.
-Antioksidan zengini
-Anti-inflamatuar özellik gösteren alıç meyvesi, diyabet, astım ve bazı kanser türleriyle ilişkili olan kronik inflamasyona karşı koruyucudur.
-Tansiyonu düşürebilir
-Kalbi Destekler
-Kronik kalp yetmezliği olan kişilerdeki göğüs ağrısı şikayetlerine iyi geldiği araştırmalarla desteklenmiştir.
-Kolesterol karşıtı
-Yüksek trigliserid ve düşük iyi kolesterol (HDL) seviyeleri damarlarda plak oluşumuna zemin hazırlar. Flavonoid ve pektin içeriği sayesinde alıç meyvesi, kolesterol seviyelerinde iyileşme sağlayabilir.
-Sindirimi iyileştirebilir
-Böbrek taşına iyi gelebilir
-Cildi gençleştirebilir
-Sakinleştirebilir
ALIÇ NASIL KULLANILIR?
Alıç, meyve şeklinde doğrudan tüketilebileceği gibi kurutulmuş haliyle çay yapılarak tüketilebiliyor.
Aynı zamanda kurutulmuş yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla kullanılıyor.
Alıcı, reçel ve marmelat haline getirilerek tüm yıl sofralarından eksik etmeyenlerin sayısı da hiç az değil.