WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; toprak, kalem ucu yada kağıt yeme durumu ciddiye alınmazsa ölüme kadar gidebilecek psikolojik vr nörolojik bir rahatsızlık türüdür. Tedavi edilmesi gerekir. Bu rahatsızlığın adı Pika Sendromu''dur.
Pika Sendromu, ilk kez Hipokrat tarafından, “besin olarak kabul edilmeyen maddeleri yemek ya da yeme isteği” olarak tanımlandı.
Pika kelimesi, Latincede saksağan olarak bilinen bir kuş türü olan “pīca”dan türemiş bir kelimedir. Saksağan kuşunun en temel özelliği bulduğu her şeyi yemesidir. Bu sebeptendir ki Pika Sendrom''una da saksağan kuşunun adı uygun görülmüş.
PİKA SENDROMU’NUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Toprak, kâğıt, saç, boya, kül, kil, kireç, cam, tebeşir, kömür, buz, kibrit, çimento, badana, çamur, sabun, çakıl, pil, mukus, metal, idrar, dışkı ve kan yeme isteğidir.
Çocuklarda ise sınıfta uç yemek önemli bir belirtidir.
PİKA SENDROMU’NUN ALTINDA YATAN SEBEP NEDİR?
Kansızlık, yetersiz beslenme; demir, çinko ya da mineral eksikliği, nörolojik ve psikolojik sebeplerden dolayı oluşur.
Genellikle demir eksikliği olan kişilerin toprak yediği bilinse de, aslında toprak yemenin demir eksikliğine (kansızlık) sebebiyet verdiği de bilinir. Bu sebeple kişilerin demir eksikliğinden ötürü mü toprak yediği yoksa toprak yediği için mi demir eksikliği yaşadığı bilinemiyor.
Ebeveynleri boşanmış çocuklarda, aile arası iletişimin bozuk olduğu ailelerde ya da istismara uğramış olan çocuklarda Pika Sendromu görülme sıklığı daha yüksektir. Uzmanlar, çocuklarda Pika Sendromu’nun yaşanmaması için demir yönünden çok kuvvetli olan anne sütünün de mutlaka alınması gerektiğini ifade ediyor. Yapılan çeşitli araştırmalarda çocuklarda Pika Sendromu''nun görülme oranı %5 ile %10 arasında değişmektedir.
Ayrıca Pika Sendromu neticesinde bireylerde ciddi bir şekilde libido kaybı ve cinsel yetersizlik durumlarına da rastlanıyor.