Toplumsal yaşama tehdit

Toplumsal yaşama tehdit

Teknolojideki gelişmelere ayak uydurmak neredeyse imkansız hale geldi. Her gün yeni bir ürünle karşılaşıyoruz.

 Dün aldığımız elektronik eşyalar bugün eski muamelesi görüyor. Özellikle cep telefonları, sürekli yeni özellikler eklenerek karşımıza çıkıyor. Otomobiller bile artık komutlarla idare edilir hale geldi. Önceden kadınlar ev işi yapmaktan, bulaşık, çamaşır yıkamaktan nefes alamazdı. Ancak teknoloji onların işlerini biraz daha rahatlattı. Eskisi gibi bu tür işlere çok zaman harcamak zorunda kalmıyorlar çünkü onlara yardımcı olacak bir çok elektronik araç var. Bilim adamlarının ön görülerine göre, yakın bir gelecekte ev işlerini robotlar üstlenecek. İnsanlara sadece komut vermek kalacak. İlk etapta bu sevindirici bir haber gibi dursa da bir çok sakıncayı da beraberinde getireceği ortada.

İş hayatının sonu
Boston Consulting Group tarafından yapılan  araştırmaya göre, 10 yıl içinde robotlar yüzünden en çok fabrika işçileri işlerinden olacak. Araştırmaya göre, günümüzde endüstrideki ihtiyacın yüzde 10’u robotlar tarafından karşılanıyor. Şirket, robotların maliyetlerinin gelişen teknolojiyle doğru orantılı olarak düşeceğini ve 10 sene içinde işçilerin şirketlere olan maliyetinden daha düşük bir seviyeye geleceğini öne sürdü. Bu çerçeveden bakıldığında teknoloji insan odaklı iş hayatının sonunu getirebilecek tehlikeyi barındırıyor. Tabiiki bilim adamları tehlikenin sadece bununla kalmayacağın belirtiyor. Bir de insanların makinaların hayatımıza girmesiyle tembelliğe itilmesi var.  Şimdiden bunun emarelerini çevremize baktığımızda zaten görüyoruz.
İnsanlardan kopuk
Diğer yandan, ellerinden akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi ürünleri düşürmeyip internetten çıkmayanlar var. Onlar da diğer insanlarla kopuk yaşıyor. Tehlike bununla da sınırlı kalacağa benzemiyor. Bir süre önce  Apple’ın kurucu ortaklarından Steve Wozniak robotlar konusunda başka bir tehlikeye dikkat çekerek Terminatör filmiyle gündeme gelen olası makine ve insanlar arasındaki savaş konusuna değinmişti. Wozniak,  “Çok üstün varlıklar yaratıyoruz fakat makinelerle olan savaşı kaybedeli çok oldu” demişti.  Başta ABD olmak üzere bir çok gelişmiş ülke savaş robotlarına şimdiden sahip. Umarım, hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen teknoloji, bir gün çekilmez hale de getirmez.