Toplu sünnet çocuk psikolojisini bozuyor

Toplu sünnet çocuk psikolojisini bozuyor

Toplu sünnet çocuk psikolojisini bozuyor

Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emin Balkan, toplu sünnet törenlerinin, çocukların
hem psikolojisini bozduğunu hem de sağlık açısından büyük bir risk taşıdığı söyledi

Yaz aylarının gelmesi ve okulların kapanmasıyla birlikte toplu sünnet törenleri artarken, uzmanlar bu konuda uyarıda bulunuyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu, bu nedenle işlemin doktor yada yardımcı sağlık personeli tarafından steril ortamlarda yapılması gerektiğini söyledi. Özellikle toplu sünnet törenlerinde bunlara çok dikkat edilmediğini ifade eden Balkan, “Yapılacak mekan da ulu orta değil, hastane veya bir sağlık ünitesi olmalı” diye konuştu.
Virüs taşınma riski var
Evlerde ya da dışarda ehil olmayan eller tarafından yapılan sünnetlerde yara enfeksiyonu riski olduğunu kaydeden Prof. Balkan, “Steril aletlerle yapılmayan toplu sünnetlerde kanla bulaşan hastalıkların; özellikle Hepatit B ve Hepatit C ile HIV virüsünün taşınması riski çok yüksek” dedi. Balkan, “Toplu sünnet törenleri, hem çocuğun ruhsal gelişimi hem de sağlığı açısından uygun değil. Kargaşa ortamında hatalı sünnet, enfeksiyon ve diğer komplikasyonların oluşma ihtimali daha fazla. Bu sebeple, toplu sünnet uygulamasından kaçınmak gereklidir” dedi. (AA)

2 yaş öncesi ya da 7 yaş sonrası uygun
Prof. Dr. Emin Balkan, sünnetin özellikle 2-6 yaş arasında yaptırıldığını anlatarak, “Sünnetin mümkünse bu dönemde yapılmamasını istiyoruz. Bu dönem çocukların cinsel kimliklerini tanıdıkları, kazandıkları bir dönem. Bu zamanda yapılacak her işlem, ileriki yıllarda cinsel fonksiyon bozukluklarının oluşma riskini artırıyor. Biz, cerrah olarak bu yaş diliminde mecbur değilse sünnet yapılmamasını daha uygun buluyoruz. Sünnet için en uygun dönem ya 2 yaş öncesi ya da 7 yaşından sonrasıdır. Zamanlama çok önemli” diye konuştu.